Γιατί είναι εγκληματικό να αφήσεις για 5 λεπτάκια το σκυλί στο αυτοκίνητο

Τώρα, με τις χοντρές ζέστες, είναι μάλλον συνηθισμένο για μερικούς να παίρνουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας για δουλειές. Και, όταν είναι να “πεταχτούν” κάπου, να το αφήνουν (το κατοικίδιο) “για πέντε λεπτάκια” κλειδωμένο στο αυτοκίνητο. Αλλά, προφανώς, δεν σκέφτονται τις θερμοκρασιες που αναπτύσσονται μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και όταν αφήνουν μικρά χάσματα στο παράθυρο με το σκεπτικό ότι “μπαίνει αέρας, αρα δεν υπάρχει πρόβλημα“. (Για όσους το κάνουν αυτό με τα παιδιά, απλά, δεν υπάρχει σχόλιο για το μέγεθος της βλακείας).

Στην… καλύτερη περίπτωση, σε μια μέρα που δεν επικρατεί καύσωνας, μετά την παρέλευση του πενταλέπτου και πριν την παρέλευση του δεκαλέπτου, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητό σου φτάνει γρήγορα στους 50 βαθμούς Κελσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με… συνοπτικές διαδικασίες θα πάθεις θερμοπληξία, όπως σου αποδεικνύει και ο επαγγελματίας παίκτης του NFL που δέχθηκε να υποστεί τη δοκιμασία για να σου υποδείξει τι παθαίνει το ζωντανό σου και πόσο μπορεί να αντέξει κλεισμένο στο αυτοκίνητο. Παρατήρησε πόσο αντέχει ο Tyrann Mathieu των Arizona Cardinals που είναι και… ψιλοτούμπανο και θεωρείται σκληρός όσο δεν πάει, όταν κλείνεται σε ένα αυτοκίνητο, στον ήλιο, για να γυρίσει αυτό το βίντεο της PETA.

Θα σου εξηγήσουμε στα γρήγορα τι παίζει με τη θερμοπληξία: Σε περίπτωση που την πάθεις (που το απευχόμαστε, φυσικά) η θερμοκρασία του σώματός σου ξεπερνά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Γρήγορα οδηγείσαι σε σοκ. Το μυοκάρδιό σου, παθαίνει άμεση θερμική βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά σου αρχίζει τις αρρυθμίες και δεν παρέχει το απαραίτητο αίμα. Σχεδόν αμέσως, αρχίζουν οι εγκεφαλικές βλάβες (λόγω της μειωμένης ροής αίματος), που συνοδεύονται από πόνους στους μύες, αγγειακά επεισόδια κ.α. Όταν η θερμοκρασία σου φτάσει τους 42 βαθμούς, βρίσκεσαι μπροστά σε έναν μουσάτο γέροντα που σε ενημερώνει: “Καλως ήρθες. Είμαι ο Άγιος Πέτρος“.

Πέρα από την πλάκα, ενημέρωσε όσους περισσότερους μπορείς. Μην αφήνεις το ζωντανό σου ούτε λεπτό στο αυτοκίνητο. Ουσιαστικά, το ψήνεις ζωντανό. Αν αυτό δεν σου φαίνεται ανατριχιαστικό, τι σου φαίνεται;

Tip: Ο Tyrann, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως σούπερ σκληροτράχηλος, αυτοκλειδώθηκε στο αυτοκίνητο, στην Αριζόνα, σε μια μέρα που η εξωτερική θερμοκρασία έφτανε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Μόλις στα 2 λεπτά, το εσωτερικό του αυτοκινήτου έφτασε τους 36 βαθμούς. Στα οκτώ λεπτά, οπότε και τα παράτησε ο Tyrann, η θερμοκρασία πλησίαζε τους 50.

Η PETA λέει ότι σε μια μέρα με θερμοκρασία 25 βαθμών, μετά το δεκάλεπτο η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ξεπερνά τους 71 βαθμούς. Ο οργανισμός του σκύλου σου αρχίζει να καταρρέει μόλις στους 41. Υπολόγισε επίσης ότι ο Tyrann δεν έχει γούνα, όπως ο σκύλος σου και μπορεί να κάνει αέρα στον εαυτό του …