Τι μπορεί να φέρει η μήνυση της κόρης του Paul Walker στην Porsche

Δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα της μήνυσης που υπέβαλλε, στην αμερικανική Δικαιοσύνη, κατά της Porsche, η κόρη του ηθοποιού Paul Walker. Η Meadow Walker, 16, κινείται εναντίον της γερμανικής εταιρείας (η οποία ανήκει στο Volkswagen Group, για να μην ξεχνιόμαστε) κατηγορώντας τη για σχεδιαστικές και όχι μόνο παραλείψεις στο (υπερ)αυτοκίνητο, μια Porsche Carrera GT, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο πατέρας της, χολιγουντιανός σταρ και πρωταγωνιστής των ταινιών Fast & Furious

H τελευταία φωτογραφία του Paul Walker. Επιβιβάζεται, ως συνοδηγός στη μοιραία Porsche Carrera GT, που οδηγεί ο φίλος του, Roger Rodas. Λίγο αργότερα, θα βρουν φρικτό θάνατο και οι δύο, μέσα σε αυτή

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μήνυση αναφέρει ότι το μοιραίο αυτοκίνητο, δεν είχε “κατάλληλο σύστημα ελέγχου σταθερότητας” και συστήματα ασφαλείας τα οποία να προστατεύουν τους επιβάτες σε μια σύγκρουση και να αποτρέπουν την πρόκληση πυρκαγιάς μετά από αυτή. 

Στιγμές αργότερα. Με περισσότερα από 160 χαω, η Porsche συγκρούεται και τυλίγεται στις φλόγες

Η Meadow Walker (η οποία έχει ελληνική καταγωγή, από την μεριά της μητέρας της, η οποία είναι Ελληνοσουηδέζα), σύμφωνα με τα περιεχόμενα της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε και τα οποία έφερε στο φως το TMZ, αναφέρει ότι “ο Paul Walker επέζησε της σύγκρουσης που τελικά του πήρε τη ζωή, όμως υπέφερε φρικτά, καθώς κάηκε ζωντανός” (σ.σ. η μετάφραση είναι ακριβής). 

Η κόρη του Paul Walker, Meadow, σήμερα και δεξιά, σε φωτογραφία με τον πατέρα της

Στη μήνυση, η κόρη του ηθοποιού συνεχίζει ότι όταν η Porsche Carrera GT στην οποία συνεπέβαινε ο πατέρας της (οδηγός ήταν ο Roger Rodas) τράκαρε, η ζώνη “τράβηξε τον κορμό του Walker πίσω με δύναμη χιλιάδων κιλών, με αποτέλεσμα να του σπάσει τα πλευρά και τη λεκάνη” και να τον παγιδεύσει στη θέση του συνοδηγού. 

Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό το οποίο ζητά ως αποζημίωση η Walker από την Porsche, επισημαίνεται πως η Carrera GT με την οποία έγινε το μοιραίο δυστύχημα, χαρακτηρίζεται ως “street legal race car”. Παρότι η πρόσκρουση έγινε με μεγάλη ταχύτητα (προσδιορίζεται περίπου στα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα), από την οποία, ούτως ή άλλως, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μικρές (μάλλον μηδαμινές), μπορούμε να δούμε ότι η μήνυση εστιάζει αλλού. Στα συστήματα ασφαλείας του supercar. 

Σε περίπτωση που η κόρη του Walker κερδίσει τη διαμάχη, θα δημιουργήσει δεδικασμένο -τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, που όλοι ξέρουμε ότι η ΕΕ ακολουθεί στους κανονισμούς- για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, στους κατασκευαστές street legal racecars, όπως η Porsche, Lamborghini, Maserati, Ferrari και όχι μόνο. 

Δεν αποκλείεται μια απόφαση κατά της Porsche για την Carrera GT, να προκαλέσει “βρόγχο” στο λαιμό των κατασκευαστών για τα υπεραυτοκίνητα, υποχρεώνοντάς τους να τα “πνίγουν” με “δυναστικά” ESP και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα οδήγησης και να τα βαρύνουν με επιπλέον συστήματα ασφαλείας σε μια δόση, ίσως, υπερβολής. 

Γιατί, καλή είναι η ασφάλεια και φυσικά αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για όλους τους κατασκευαστές (οι περισσότεροι λένε ότι μας θέλουν ζωντανούς και υγιείς μετά από μια σύγκρουση, ώστε να κατεβούμε από το κατεστραμμένο αυτοκίνητό μας και να πάμε στην αντιπροσωπεία για να αγοράσουμε ένα καινούριο), αλλά η υπερβολή, μπορεί να “νοθεύσει” αυτό το αγνό feeling που δίνουν κάποια -τα περισσότερα- supercars. Ή, από την άλλη, να απαγορεύσει την κυκλοφορία extreme αυτοκινήτων.Θα μπορούσε βέβαια, να δημιουργήσει πιο ασφαλή supercars. Εσύ, τι πιστεύεις;