Είναι το μέλλον της αστικής μετακίνησης στον αέρα;

Τους θυμάστε τους Jetsons; Μια έκδοση των Flintstones, αλλά με ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ για υπαλλήλους; Ήταν ένα καρτούν του 1960 αλλά φαίνεται ότι δεν απέχουμε και πολύ από αυτό το μέλλον με την ρομποτική να έχει ήδη μπει στη ζωή μας και την Terrafugia να έχει βαλθεί να αλλάξει την αστική μετακίνηση από εδάφους σε αέρος.

Το Terrafugia TF-X ™, είναι  το όραμα της Terrafugia για το μέλλον της προσωπικής μεταφοράς. Πρόκειται για ένα τετραθέσιο, με κάθετη απογείωση αλλά και προσγείωση όπως τα ελικόπτερα ή κάποια μαχητικά αεροσκάφη.

Οι πελάτες μπορούν να εξακολουθούν να αναμένουν την παράδοση της Terrafugia Transition, το πρώτο τους εγχείρημα για ιπτάμενο αυτοκίνητο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ιθύνοντες για την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου της, το TF-X και να μας καλέσουν να πάρουμε μέρος στην επανάσταση της μεταφοράς όπως αυτοαποκαλoύν την Terrafugia.

Δεν αναμένεται σύντομα στην αγορά αλλά έχει ενδιαφέρον από κάθε πλευρά. Θα κινείται με ανώτατη ταχύτητα 320 χλμ/ώρα στον αέρα και με αυτονομία 800 χιλιομέτρων.Θα μπορεί να κινείται και στον δρόμο και να επαναφορτίζει τις μπαταρίες του, είτε από τον κινητήρα του ή συνδέοντας το σε ηλεκτρικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτου. Το τετραθέσιο θα έχει έναν υβριδικό κινητήρα και είναι πιθανό να κοστίζει γύρω 270.000 ευρώ ποσό που εξαρτάται από την ζήτηση αλλά και το κόστος των εξεζητημένων υλικών που χρειάζεται προκειμένου να είναι ελαφρύ.

Το TF-X ™ έχει σχεδιαστεί για να είναι μελλοντικά το ιπτάμενο αυτοκίνητο για όλους και να δίνει την δυνατότητα μετακίνησης σε δρόμους , αυτοκινητόδρομους αλλά και αέρος παρέχοντας πραγματική μετακίνηση από πόρτα σε πόρτα ή… από ταράτσα σε ταράτσα με ευκολία. Το TF-X ™ είναι ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, με την ημερομηνία παραγωγής να εκτιμάται σε 8-12 χρόνια.

Και αν πέσει

Σκοπός του TF-X ™ είναι να είναι στατιστικά ασφαλέστερη από την οδήγηση ενός σύγχρονου αυτοκινήτου ενσωματώνοντας κάποια έξυπνα συστήματα ασφαλείας όπως την αυτόματη αποφυγή άλλων αντικειμένων εναέριας κυκλοφορίας και τις κακές καιρικές συνθήκες.

Το TF-X ™, θα διαθέτει ένα σύστημα ασφαλείας με αλεξίπτωτα για όλο το όχημα το οποίο θα  μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον χειριστή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν ο πιλότος-οδηγός πιστεύει οτι είναι αναγκαίο.

Εάν ο χειριστής βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ειδοποιεί αυτόματα τις  αρχές για την κατάσταση και θα προσγειώνετε σε εγκεκριμένες ζώνες προσγείωσης.

Τέλος εάν ο χειριστής χάσει τις αισθήσεις του, το TF-X ™ θα εφαρμόσει αυτόματα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα αναλάβει εξολοκλήρου την αυτόματης προσγείωση.

Θα χρειαστώ δίπλωμα πιλότου

Η εκμάθηση της λειτουργίας του… αερόαυτοκινήτου θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο από ό,τι θα χρειαζόταν για ένα κανονικό αεροσκάφος και θα ελέγχεται κατά έναν τρόπο παρόμοιο με το τιμόνι ενός αυτοκινήτου ενώ θα υπάρχει “χειροκίνητη” ή “αυτόματη” λειτουργία σε εγκεκριμένες ζώνες προσγείωσης ή σε αεροδρόμια.

Μένει να δούμε αν τα παιδιά μας δε θα μας ζητήσουν ένα Mazda Miata ως επιβράβευση επειδή πέρασαν στο πανεπιστήμιο αλλά ένα Terrafugia!

The Jetsons