Lancia Delta Integrale : Η πεντάμορφη αλλά… τέρας

Σάββατο βράδυ λοιπόν, οπότε  τι καλύτερο από ένα βίντεο με την θρυλική Integrale. Σχεδόν μιας ώρας διάρκεια, για να χορτάσετε τον θρύλο των ράλι την Lancia Delta Integrale. Η ποιότητα του βίντεο μοιάζει σαν να πρόκειται για βιντεοκασσέτα του 80 αλλά αυτό δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα αφού δεν έχει ούτε συνεντεύξεις ούτε εκφωνητές μόνο μουσική…

Για την ιστορία η Integralle είναι το πιο πετυχημένο αυτοκίνητο σε ράλι, όπου στο διάστημα 1987 -1992, τα σάρωσε όλα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κερδίζοντας και τους έξι παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών στη σειρά. Η Lancia προσέφερε και εμπορικές εκδόσεις αυτών των αυτοκινήτων rally όταν το 1986 έβγαλε την Lancia Delta HF4WD και την επόμενη χρονιά την θρυλική  Lancia Delta Integrale 8V με 182 άλογα.Η επανάσταση έγινε το 89 όταν και βγήκε η 16βάλβιδη εκδοχή της Integralle με 200 ίππους και 0-100 σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα. Η τουρμπίνα Garrett T3 φυσούσε και ξεφυσούσε στέλνοντας την Delta στα 220 χιλιόμετρα τελικής ταχύτητάς. Το 1991 βγήκε και η HF integrale “Evo1” , η πιο θελκτική Integralle  αφού φούσκωσε στα φτερά της περισσότερο, απέκτησε Recaro καθισματάρες με alcantara πολυτέλειες όπως aircondition και πρόσθεσε άλλα 10 αλογάκια στο δίλιτρο μοτέρ της.  Η τελευταία Integrale έμελλε να παρουσιαστεί το 1993 ως Evoluzione II όντας πιο δυνατή και έχοντας στο οπλοστάσιο της ένα εξελιγμένο πρόγραμμα της Magnet  Marelli και πολλές καινοτομίες. Ακολούθησαν διάφορες συλλεκτικές εκδόσεις αλλά δυστυχώς δεν βγήκε στην παραγωγή η επόμενη Integrale απογοητεύωντας όλους όσους αγαπάνε το σπορ αυτοκίνητα.

Σήμερα η Integrale αποτελεί σημείο αναφοράς και αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους των φίλων του αυτοκινήτου ως το πλέον μυθικό όνομα αυτοκινήτου παγκοσμίως.