Πού είναι, τελικά, ο Schumacher;

Ρητορικό το ερώτημα. Από τις 29 Δεκεμβρίου 2013, οπότε και έπαθε εκείνο το τρομερό ατύχημα ενώ έκανε σκι στις ελβετικές Άλπεις, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 δίνει μάχη. Μάχη για τη ζωή του. Αλλά μακριά από τα βλέμματα των μυρίων θαυμαστών του…

Πρόσφατα, ένα περιοδικό έγραψε ότι ο Michael Schumacher περπατάει -αν και με δυσκολία- μερικά βήματα, είναι εμφανώς αδυνατισμένος και σηκώνει το ένα του χέρι. Διαψεύστηκε με ένταση και με κατηγορίες περί “ανευθυνότητας που δίνουν φρούδες ελπίδες στους οικείους του” από τη μάνατζέρ του, Sabine Khem.

Δυστυχώς, το “χριστουγεννιάτικο θαύμα” που ισχυριζόταν το -lifestyle- περιοδικό ότι έγινε στην υγεία του Schumi, δεν συνέβη ποτέ. Η εγκεφαλική βλάβη που έχει υποστεί, ήταν πολύ ισχυρή. Άλλωστε, μπορούσε να είναι θανατηφόρο το χτύπημα που υπέστη στο κεφάλι -και ας φορούσε κράνος.

“Οδηγούσε ριψοκίνδυνα”, έλεγαν όλοι. Ως λάτρης της αδρεναλίνης, λάτρευε και τον σκι. Αυτό το τελευταίο, του κόστισε

Ο Schumacher βρισκόταν σε τεχνητό κωμα μέχρι τον Απρίλιο του 2014, οπότε και μεταφέρθηκε στο σπίτι του, μπροστά από τη λίμνη της Γενεύης, όπου και συνεχίζει την ανάρρωση. Ουσιαστικά, στο σπίτι του έχει στηθεί ένα “νοσοκομείο”, για το οποίο ξοδεύτηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να έχει 24ωρη περίθαλψη και ιατρική παρακολούθηση.

Τώρα, λίγες μέρες πριν από τα 47α γενέθλιά του (στις 4 Ιανουαρίου) η βρετανική εφημερίδα Telegraph γράφει ότι ο Schumi είναι παράλυτος, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει προβλήματα μνήμης, δεν μπορεί να μιλήσει και πως έχει χάσει πολλά κιλά. Μπορεί να ισχύουν αυτά;

Λίγοι μπορούν να ξέρουν στην πραγματικότητα. Η βίλα στην οποία μένει (νοσηλεύεται, καλύτερα) ο Schumacher, φρουρείται επί 24ώρου βάσεως από αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς. Η συζυγός του, Corinna, έχει χτίσει ένα “τείχος” που κρατάει τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά. Ή μήπως όχι μόνο αυτά;

Η Corinna με τον σύζυγό της. Τελευταίες αναφορές λένε ότι ξεπουλάει όλη τους την περιουσία για να καλύψει τα νοσήλεια του Michael

Ο πρώην μάνατζερ του Schumi, για παράδειγμα και καλός του φίλος, Willi Weber, έγραψε πριν από λίγες μέρες, στο λογαριασμό του, στο Facebook, πόσο υποφέρει από την οικογένεια του Schumacher, που δεν τον αφήνουν να δει τον φίλο του.

Αργότερα, θα επιβεβαίωνε ακριβώς αυτό, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild: “Δυστυχώς, είναι τόσο ξεκάθαρο όσο το έγραψα στο Facebook. Η Corinna εμποδίζει κάθε επαφή μου με τον Michael. Προσπάθησα δεκάδες φορές να πάρω άδεια από την Corinna για να τον επισκεφθώ, πάντα όμως χωρίς επιτυχία. Αυτή η κατάσταση είναι φρικτή για εμένα. Η οικογένειά μου υποφέρει. Οι οικογένειές μας ήταν τόσο δεμένες, εδώ και 25 χρόνια -και τώρα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει”.

O Weber με τον Schumi, σε παλιές, μάλλον ανέμελες, στιγμές

Η αλήθεια είναι πως μόνο η οικογένειά του και μερικοί πολύ καλοί φίλοι, όπως ο επικεφαλής της FIA, Jean Todt -ο οποίος αρκείται να πει ότι “ο Michael συνεχίζει να δίνει τη μάχη του“- ξέρουν ποια είναι η κατάσταση της υγείας του. Ο δικηγόρος του, Felix Damn, λέει ότι “το κοινό δεν έχει κανένα δικαίωμα να μαθαίνει πληροφορίες για τον πελάτη του, μετά από το ατύχημα”.

Και, αν κρίνεις ως υπερβολική την εμμονή της Corinna να μη μαθευτεί τίποτα για την κατάσταση της υγείας του, ίσως να τη δικαιολογήσεις με τα παρακάτω:

Τύπος, από την πρώτη ώρα προσπαθεί να κανιβαλλίσει τον Schumi. Δημοσιογράφος προσπάθησε να μπει στο θάλαμο που νοσηλευόταν, ως ιερέας. Λίγο αργότερα, κλάπηκε ο ιατρικός φάκελός του.  Δεκάδες ψέμματα γράφτηκαν. Ακομα και… λόγια του δημοσιεύσαν.

-Αν παρατηρήσεις τις δικαστικές προσφυγές της συζύγου του εναντίον tabloids, θα καταλάβεις ότι δεν θέλει να περάσει η ιδέα στο κοινό πως είναι ανήμπορος.

-Αν είχες γνωρίσει ποτέ τον Schumacher, θα καταλάβαινες πως η σύζυγός του κάνει αυτό που ο πρώην πιλότος της F1 θα ήθελε περισσότερο. Άλλωστε και όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Formula 1, ήθελε να διατηρεί την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τον Michael, τον είχα γνωρίσει προ αμνημονεύτων, όταν του είχα πάρει συνέντευξη, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Αθήνα. Θυμάμαι την αμηχανία του, όταν μας πλησίασαν καμια δεκαριά παιδιά με σημαίες της Ferrari, κραυγάζοντας “Σούμι- Σούμι” και ζητώντας αυτόγραφο, αλλά και την επιφυλακτικότητα με την οποία με αντιμετώπιζε.

Θυμάμαι τις δεκάδες ανεπιτυχείς προσπάθειές μου να χαμογελάσει (το έκανε μόνο όταν του είπα ότι θα μπορούσα να τον περάσω σε έναν μεταξύ μας αγώνα: Τότε, “έσπασε” και μου είπε ένα “I don’t think so“) και την προσπάθειά του να διατηρήσει αυτό το αγέρωχο ύφος του πρωταθλητή. Πάντως ήταν από τους πιο ειλικρινείς ανθρώπους στους οποίους έθεσα ερωτήματα στη ζωή μου. Και τότε, στα δημοσιογραφικά γενοφάσκια μου, διαπίστωσα ότι πολλές φορές, μπορεί να έχεις τρακ όταν παίρνεις συνέντευξη από έναν θρύλο, αλλά αυτός, μπορεί να έχει περισσότερο τρακ από εσένα.

Πιο πολύ όμως, θυμάμαι τα 7 παγκόσμια πρωταθλήματα και τις 91 νίκες του σε Γκραν Πρι, καθώς και το γεγονός ότι όταν ήταν εν ενεργεία, ήταν ταυτόχρονα ο αθλητής με την καλύτερη φυσική κατάσταση στον πλανήτη και ο πιο ακριβοπληρωμένος και ο πιο πετυχημένος. Έτσι θα τον θυμόμαστε, πάντα, όλοι, είτε τον λατρεύαμε, είτε τον μισούσαμε για το οδηγικό του στυλ.

Καλή ανάρρωση, Schumi…