Τα Honda δεν χαλάνε ποτέ, λέει έρευνα

Στον απόηχο της αποκάλυψης του topspeed.gr για το νέο S2000 (δες εδώ το ρεπορτάζ μας) η Honda αναδεικνύεται, σε έρευνα, ως η πιο πιο αξιόπιστη κατασκευάστρια αυτοκινήτων.

“Honda, όλο προσόντα”, έλεγε ένα παλιό σλόγκαν που διακινείτο στην Ελλάδα και προφανώς ισχύει ακόμα και στις μέρες μας, αφού η έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Καταναλωτών & Χρηστών (OCU), με τη συμμετοχή 30.000 και πλέον Ευρωπαίων οδηγών με θέμα την αξιοπιστία 178 διαφορετικών μοντέλων, αποκάλυψε ότι οι πελάτες θεωρούν τη Honda την πιο αξιόπιστη μάρκα αυτοκινήτων.

Η έρευνα δείχνει… παντοκρατορία των Ιαπώνων στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων οδηγών, αφού αναδεικνύει τη Hondaκαιτην Toyotaως τις πιο αξιόπιστες μάρκες. Στις επόμενες θέσεις, στις πιο αξιόπιστες κατασκευάστριες αυτοκινήτων ακολουθούν η Dacia  και η Mazda. Από την άλλη πλευρά, Smart, Land Rover και Alfa Romeo είναι οι μάρκες που είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πιο πιθανό να υποστούν μια βλάβη.

Την υψηλότερη βαθμολογία την κατέκτησε το, αδικημένο στην χώρα μας από πλευράς πωλήσεων, Honda Jazz 1.4, ακολουθούμενο από το Toyota Prius 1.8 Μ και το 1.1 Renault Clio. Στον αντίποδα, την χειρότερη βαθμολογία απέσπασε το Ford Focus 1.6 D.  Σύμφωνα πάντα με την έρευνα ένας στους τρεις οδηγούς αντιμετώπισε μια βλάβη στο αυτοκίνητο του στην διάρκεια του χρόνου με το 16% από αυτούς, να το παθαίνουν ενώ οδηγούν.

Μεταξύ των τύπων βλάβης, η δημοφιλέστερη με ποσοστό 19% ήταν τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου όπως τα φώτα, οι ασφάλειες, το καντράν τα ηλεκτρικά παράθυρα ή το κεντρικό κλείδωμα) ακολοθούμενη από το σύστημα πέδησης (11%) και τα ηλεκτρονικά του κινητήρα όπως το πρόγραμμα σε ποσοστό (10%).
Το κόστος των βλαβών και συντήρησης αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δαπάνη για τους καταναλωτές και ουτε εδώ είχαμε εκπλήξεις, με την πιο ακριβή να είναι η Mercedes  με  662 € και η πιο φθηνή στην συντήρηση  η περίπτωση της Nissan με 300 €.

Η Honda επικράτησε συνολικά στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό αξιοπιστίας 93/100. Επιπλέον το 79% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσε πρόθυμο να συστήσει ένα μοντέλο μάρκας Honda. Το Honda Jazz ήρθε πρώτο στον τομέα της αξιοπιστίας στην κατηγορία SUV. Άλλα μοντέλα Honda πέτυχαν επίσης υψηλά σκορ με τα Civic, CR-V και Insight να κατατάσσονται ανάμεσα στα 10 από τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα στις αντίστοιχες κατηγορίες τους.

Η τιμή, η κατανάλωση, η πρακτικότητα και η αξιοπιστία είναι βασικά κριτήρια στην απόφαση αγοράς ενός αυτοκινήτου. Η έρευνα OCU εστίασε στην αξιοπιστία υποβάλλοντας στους ιδιοκτήτες οχημάτων ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τη συχνότητα και τα είδη των βλαβών που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την περασμένη χρονιά. Από αυτά τα στοιχεία προέκυψε ένας δείκτης αξιοπιστίας βάσει του οποίου συγκρίνεται η πιθανότητα μιας βλάβης μεταξύ διαφορετικών μαρκών κα μοντέλων της αγοράς.

«Η αξιοπιστία και η ποιότητα είναι συνώνυμα της μάρκας Honda,» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Honda Motor Europe, Philip Ross. «Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία των δεσμεύσεων ποιότητας της Honda προς τους πελάτες της. Είναι σημαντικό για τη Honda να διασφαλίζει στους πελάτες αφενός τη χαρά της ιδιοκτησίας ενός Honda, αφετέρου μία ξέγνοιαστη οδηγική εμπειρία γνωρίζοντας ότι τα αυτοκίνητά τους έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βλάβες.»

Τελικά λύθηκε ο γρίφος που λέει : τι κάνει μια ξανθιά στο καπώ του Honda;

Του τσεκάρει τα προσόντα.