Η Volvo με το νέο S60 Cross Country δημιουργεί το πρώτο sedan με διττό χαρακτήρα

Η Volvo πρωτοτυπεί με το Νέο Volvo S60 Cross Country το πρώτο sedan crossover αλλά το  έχει ξανακάνει  αφού ήταν η πρώτη premium μάρκα αυτοκινήτων που προσέφερε αυξημένη ικανότητα παντός δρόμου στα μοντέλα της με wagon αμάξωμα, με το ανάλογο απαραίτητο μοναδικό στυλ, ήδη από το 1997, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το V70 Cross Country, δημιουργώντας έναν νέο τύπο αυτοκινήτου και ένα νέο είδος που κάνει θραύση  έκτοτε στον κόσμο του αυτοκινήτου. Πλέον, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει και σεντάν αμαξώματα, με τη Volvo πάλι να δείχνει το δρόμο.  Με 20 εκατοστά απόσταση από το έδαφος μπορεί να κινηθεί σε κάθε είδους δρόμο δηλαδή ότι πρέπει για τους ελληνική άσφαλτο αλλά και μακριά από αυτήν αφού έχει σύμμαχο τα ελαστικά με υψηλότερο προφίλ αλλά και τους εκπληκτικούς πετρελαιοκινητήρες της φίρμας. Διαθέσιμο τόσο σε προσθιοκίνητη όσο και τετρακίνητη έκδοση, με diesel κινητήρες 2.0 ή 2.4 λίτρων και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ ή έξι σχέσεων ή μηχανικό εξατάχυτο και με τιμή από 35.900 €, σέρνει τον χορό στην νεοσύστατη κατηγορία των premium crossover sedan.

 Ήρθε και στην Ελλάδα το Νέο S60 Cross Country! Με την άφιξή του, που ακολουθεί το λανσάρισμα του V60 Cross Country το τελευταίο τρίμηνο του 2015, η Volvo πλέον, προσφέρει την πληρέστερη γκάμα στη «μεσαία» κατηγορία στην αγορά αυτοκινήτου! Το Νέο S60 Cross Country είναι το πρώτο σεντάν στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά σε κάθε είδους δρόμο, σε κάθε επιφάνεια. Με ιδιαίτερο, στιβαρό design και αυξημένη απόσταση από το έδαφος, είναι το ιδανικό premium μοντέλο για όποιον έχει ένα δραστήριο lifestyle, που όταν καλείται να επιλέξει, προτιμά τον χωματόδρομο από την άσφαλτο, απαιτώντας όμως από το αυτοκίνητό του πάντα την ίδια άνεση. Αυτή την αίσθηση προσφέρει και το Νέο S60 Cross Country, με συγκεκριμένα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναδεικνύουν την περιπετειώδη φύση του αυτοκινήτου.

Το S60 Cross Country έχει απόσταση 20,1 εκατοστών από το έδαφος, αυξημένη κατά 65 ολόκληρα χιλιοστά σε σύγκριση με το S60. Τα σπορ χαρακτηριστικά οδήγησης που ήδη είναι γνωστά από το S60, έχουν περάσει αυτούσια και στην Cross Country έκδοση. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την τεχνολογία ανακατανομής της ροπής (Torque Vectoring) και τον έλεγχο της πρόσφυσης στις στροφές (Corner Traction Control), η στιβαρή κατασκευή του S60 Cross Country προσφέρει απαράμιλλο έλεγχο εντός και εκτός της πεπατημένης διαδρομής. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο ιδανικό για αποδράσεις, το οποίο αποδεικνύεται αντάξιο της εξωτερικής του εμφάνισης, που υπόσχεται ένα περιπετειώδες lifestyle σε καθαρά σπορ περιτύλιγμα. .

DESIGN
Το S60 Cross Country έχει έντονο το στοιχείο της περιπέτειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εσωτερικό. Με αυξημένο ύψος από το έδαφος, ποδιές εμπρός και πίσω, πλαϊνά προστατευτικά και προεκτάσεις των φτερών, το S60 Cross Country εκπέμπει μια επιβλητική, στιβαρή παρουσία που υποδηλώνει την «παντός δρόμου» φύση του, ενώ οι ενσωματωμένες απολήξεις εξάτμισης αντανακλούν τη σπορ πλευρά του.

Εξωτερικά, η επάνω μάσκα σε μαύρο χρώμα με κυψελο¬ειδές πλέγμα και η κάτω μάσκα σε μαύρο χρώμα, συνθέτουν το ιδιαίτερο, επιθετικό “πρόσωπο” του Cross Country, το οποίο ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την χαρακτηριστική και λειτουργική ποδιά εμπρός. Οι μαύρες προεκτάσεις στις αψίδες των τροχών συνθέτουν ένα φαρδύ, στιβαρό παράστημα και συνεχίζονται στα πλαϊνά προστατευτικά του αμαξώματος που ξεχωρίζουν.

Υπάρχει, επίσης, και η πο¬διά πίσω, η οποία παρέχει στο αυτοκίνητο προστασία από τις πέτρες, όταν οδηγείται εκτός ασφάλτου. Παράλληλα, το διάσημο λογότυπο Cross Country έρχεται να επιση¬μάνει την ετοιμότητά του για δράση.

Το S60 Cross Country προσφέρεται με νέες, σχεδιασμένες ειδικά για το μοντέλο ζάντες 18” και 19”, καθώς επίσης ελαστικά υψηλού προφίλ, για μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη αίσθηση εκτός δρόμου, περιορίζοντας τον θόρυβο κύλισης και παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία στις ζάντες, τόσο στην αναρρίχηση όσο και στην οδήγηση πάνω στα βράχια και τις πέτρες.

Στο εσωτερικό του S60 Cross Country κυριαρχεί το σκανδιναβικό design, γνώριμο από το «απλό» S60 αφού οι διαφορές είναι ελάχιστες. Το αυτοκίνητο λανσάρεται στην Ελλάδα αποκλειστικά σε έκδοση Summum, κάτι που υποδηλώνει και τον πολύ πλούσιο εξοπλισμό που διαθέτει. Η προσοχή στη λεπτομέρεια, ή άψογη συναρμογή, η ποιότητα των υλικών και η ευκολία χειρισμού συνεισφέρουν στο αίσθημα πολυτέλειας αλλά και απόλυτου ελέγχου που νιώθει ο οδηγός του S60 Cross Country. Σε αυτό συμβάλλουν και τα σπορ καθίσματα που διαθέτει το S60 Cross Country, που προσφέρουν εξαιρετική πλευρική στήριξη από τους μηρούς έως και τους ώμους.

Άλλες σημαντικές σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν ένα νέο φόντο της κεντρικής κονσόλας, σε piano black χρώμα, οι περιστροφικοί διακόπτες που έχουν ιδιαίτερο σχήμα σαν κοσμήματα καθώς και ο κεντρικός καθρέπτης χωρίς πλαίσιο. 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Ο νέος δίλιτρος, κορυφαίος στην κατηγορία του 4-κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας Drive-E, σχεδιασμένος, εξελιγμένος και κατασκευασμένος in-house αποκλειστικά από τη Volvo Cars, χρησιμοποιείται για την έκδοση του S60 Cross Country με κίνηση εμπρός, ενώ διατίθεται και έκδοση με τετρακίνηση η οποία «φορά» τον γνωστό και καταξιωμένο 5-κύλινδρο diesel κινητήρα. Να σημειωθεί ότι όλοι οι προσφερόμενοι κινητήρες είναι τεχνολογίας Euro 6. Πιο συγκεκριμένα, το S60 Cross Country διατίθεται στις εξής εκδόσεις με τα αντίστοιχα κινητήρια συστήματα:

•    D4 με 190 ίππους
Η προσθιοκίνητη έκδοση D4 χρησιμοποιεί το νέο δίλιτρο κινητήρα diesel της οικογένειας Drive-E, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και μοναδική οικονομία. Όσον αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων, υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο γνωστό μηχανικό των έξι σχέσεων και το νέο εξαιρετικό αυτόματο 8άρι. Η ισχύς φτάνει τους 190 ίππους με τη ροπή 40,8 χλγρμ. να αποδίδεται σε ιδιαίτερα ευρύ φάσμα στροφών (2.900-4.200 rpm) ενώ η κατανάλωση είναι μόλις 4,2 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 111 γρμ/χλμ. με το μηχανικό κιβώτιο ενώ με το 8-τάχυτο αυτόματο τα νούμερα είναι 4,6 και 120 αντίστοιχα. Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι 210 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι 7,7”, ανεξάρτητα τύπου κιβωτίου ταχυτήτων.

•    D4 AWD με τετρακίνηση και 190 ίππους
Η τετρακίνητη έκδοση του S60 Cross Country έχει επίσης ισχύ 190 ίππων – για αυτό και ο κωδικός D4 – αλλά χρησιμοποιεί τον 2,4 λίτρων πεντακύλινδρο diesel κινητήρα. Η ροπή 42,8 χλγρμ. αποδίδεται σε ακόμα πιο ευρύ φάσμα στροφών (2.500-5.000 rpm). Η έκδοση εφοδιάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων και η μικτή κατανάλωση είναι 5,7 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 149 γρμ./χλμ. Η τελική ταχύτητα είναι 205 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα 8,8”.

Το S60 Cross Country με τον δίλιτρο κινητήρα Drive-E και το αυτόματο κιβώτιο διαθέτει επίσης οικολογική λειτουργία ECO+ που μπορεί να περιο¬ρίσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 5%, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Η λειτουργία ECO+ όχι μόνο βελτιστοποιεί τα σημεία αλλαγής ταχυτήτων, τον έλεγχο του κινητήρα και την απόκριση του γκαζιού με γνώμονα την οικονομία, αλλά επεμβαίνει και στη λειτουργία του συστήματος Start/Stop, το οποίο διακόπτει/εκκινεί αυτόματα τον κι¬νητήρα για εξοικονόμηση καυσίμου. Επίσης, διαθέτει και λειτουργία ECO-coast που εκμεταλλεύ¬εται την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου και το αφήνει να ρολάρει, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το σύστημα αυτό αποσυ¬μπλέκει τον κινητήρα σε ταχύτητες πάνω από 65 χλμ/ώρα όταν ο οδηγός δεν ασκεί πίεση στο πεντάλ του γκαζιού. Έτσι, αντί ο κινητήρας να φρενάρει το αυτοκίνητο και να καταναλώνει καύσιμο, αφήνει το Volvo σας να ρολάρει χρησιμοποιώντας όλη την κινη¬τική του ενέργεια.

Τέλος, τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μπορούν να εξοπλιστούν και με paddles, για χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς να αφήνει ο οδηγός το τιμόνι από τα χέρια του.

SENSUS
Στο Νέο S60 Cross Country η TFT (Thin Film Transistor) έγχρωμη οθόνη – πίνακας οργάνων που η Volvo παρουσίασε πρώτη φορά στο V40, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό. Ο οδηγός απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη οθόνη, με την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού να περνάει σε μια νέα διάσταση. Αυτός ο διαδραστικός πίνακας οργάνων συντελεί στην ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου που νιώθει ο οδηγός, αφού έχει τη δυνατότητα να τον διαμορφώνει όπως επιθυμεί, ακόμα και εν κινήσει!

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία μοτίβα:
•    Το Elegance, που έχει μαύρο «παραδοσιακό» φωτισμό και δημιουργεί μια ήρεμη αύρα.
•    Το Eco, που διαθέτει πράσινο φωτισμό φόντου, επιδιώκοντας να δημιουργηθεί ένα «οικολογικό» οπτικό περιβάλλον. Ένας Eco-μετρητής εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά, ενώ αντιδιαμετρικά, στα δεξιά, υπάρχει το ψηφιακό στροφόμετρο. Ο οδηγός «ανταμείβεται» με μία χαρακτηριστική ένδειξη  όταν οδηγεί με τρόπο αμιγώς οικολογικό, με χαμηλή κατανάλωση και ανάλογες εκπομπές καυσαερίων.
•    Το Performance, με κόκκινο φωτισμό στο φόντο, δημιουργώντας μια σπορ διάθεση. Το στροφόμετρο έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η ταχύτητα του αυτοκινήτου απεικονίζεται με ψηφιακό νούμερο στο κέντρο. Στη δεξιά οθόνη εμφανίζεται ένας μετρητής ισχύος – το όργανο που ενημερώνει άμεσα τον οδηγό για το πόση ισχύς είναι διαθέσιμη και πόση ενέργεια χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή.

Sensus Connect
Οι διαφορετικοί χρωματισμοί στον πίνακα οργάνων του νέου Νέο S60 Cross Country αντανακλώνται και στην 7” οθόνη του Sensus Connect, του συστήματος ψυχαγωγίας στην κεντρική κονσόλα. Το σύστημα προσφέρει πολλές δυνατότητες, εξασφαλίζοντας πλήρη συνδεσιμότητα οδηγού και επιβατών.

Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα σερφαρίσματος στο Internet, αλλά πρόσβαση σε εφαρμογές όπως οι Rdio, Stitcher και TuneIn. Το Sensus Connect παρέχει επίσης πρόσβαση σε διαδικτυακούς χάρτες και διαδρομές, ενώ για την πλοήγηση, υπάρχει η επιλογή του Sensus Navigation, με ανάλογες εφαρμογές και τρισδιάστατες προβολές.

Επιπλέον, είναι διαθέσιμες πολλές cloud-based εφαρμογές που προσφέρουν τη δυνατότητα από εύρεση και πληρωμή parking μέσα από το αυτοκίνητο έως την εύρεση εστιατορίων στη διαδρομή ή το streaming ζωντανής μουσικής. Φυσικά υπάρχει Bluetooth συνδεσιμότητα που εκτός από την ευκολία χρήσης του κινητού τηλεφώνου προσφέρει και music streaming από το κινητό ενώ είναι δυνατή και η εκφώνηση των γραπτών μηνυμάτων (sms) από το ηχοσύστημα, χωρίς να απαιτείται ο οδηγός να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι.

Όσον αφορά στο ηχοσύστημα, στην Premium Sound έκδοσή του είναι εξελιγμένο από την Harman Kardon, με ενισχυτή 5x130W με λογισμικό Dirac Live και έως 12 μεγάφωνα. 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Το Νέο S60 Cross Country διαθέτει όλη την τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας της Volvo, γνωστή με το όνομα Intellisafe. Το Intellisafe, εκτός άλλων περιλαμβάνει:

Ηλεκτρικά Υποβοηθούμενο Σύστημα Διεύθυνσης
Το Ηλεκτρικά Υποβοηθούμενο Σύστημα Διεύθυνσης (EPAS – Electrical Power Assist Steering),  χρησιμοποιεί ένα ηλεκτροκινητήρα για να υποβοηθήσει το σύστημα διεύθυνσης, με τον οδηγό να επιλέγει τρία επίπεδα υποστήριξης, που μεταβάλλουν αντίστοιχα τη «σκληρότητα» του τιμονιού.

Σύστημα Υποβοήθησης Ελεγχόμενης Κατάβασης
Το Σύστημα Υποβοήθησης Ελεγχόμενης Κατάβασης (Hill Descent Control) διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε κατάβαση και ανήκει στο βασικό εξοπλισμό των τετρακίνητων εκδόσεων του μοντέλου.

Ενεργή Υψηλή Δέσμη Φώτων
Το Νέο S60 Cross Country εξοπλίζεται με την Ενεργή Υψηλή Δέσμη Φώτων (Active High Beam). Πρόκειται για τη νέα υψηλή δέσμη φώτων της Volvo η οποία παραμένει αν το επιλέξει ο οδηγός  μόνιμα ενεργοποιημένη χωρίς να «τυφλώνει» τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς ή να ενοχλεί τους οδηγούς των προπορευόμενων οχημάτων!

Χάρη σε ένα πρωτοποριακό μηχανισμό επιτυγχάνεται αυτόματη σκίαση μέρους της φωτεινής δέσμης όταν κριθεί αναγκαίο. Το περιβάλλον οδήγησης παραμένει έντονα φωτισμένο, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του άπλετου φωτισμού της μεγάλης σκάλας φώτων. Εξασφαλίζεται έτσι μία πλήρης και σαφής εικόνα των συνθηκών εμπρός από τον οδηγό, συμπεριλαμβανομένων των άκρων του δρόμου, όπου μπορεί να βρίσκεται ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο ή εμπόδιο, ένας πεζός ή κάποιο ζώο, χωρίς να ενοχλούνται οι προπορευόμενοι ή αντίθετα διερχόμενοι οδηγοί.

City Safety – αποτελεσματικό μέχρι τα 50 χλμ./ώρα
Το Νέο S60 Cross Country διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό το αναβαθμισμένο σύστημα City Safety. Τη στιγμή που διάφοροι κατασκευαστές είτε προσεγγίζουν το θέμα για πρώτη φορά είτε προσφέρουν συστήματα που λειτουργούν έως τα 30 χλμ./ώρα, το City Safety της Volvo είναι αποτελεσματικό για ταχύτητα έως και τα 50 χλμ./ώρα! Το αυτοκίνητο επιβραδύνει αυτόματα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα όταν το προπορευόμενο όχημα επιβραδύνει ή σταματήσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο οδηγός κινείται πολύ γρήγορα προς ένα ακινητοποιημένο όχημα.

Ανίχνευση Πεζών και Ποδηλατών με Αυτόματη Πέδηση
Το Σύστημα Ανίχνευσης Πεζών με Αυτόματη Πέδηση το γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο S60 της προηγούμενης γενιάς. Πλέον, στο Νέο S60 Cross Country, η χρήση νέου, προηγμένου λογισμικού καθιστά εφικτή και την ανίχνευση ποδηλατών, με αντίστοιχα σωτήρια αποτελέσματα για την ακεραιότητά τους. Βασίζεται στη συνεργασία ραντάρ και κάμερας με έναν προηγμένο αισθητήρα και μπορεί να ανιχνεύσει τόσο πεζούς όσο και ποδηλάτες εμπρός από το αυτοκίνητο, να προειδοποιήσει ηχητικά αν κάποιος πρόκειται να βρεθεί στην πορεία του αυτοκινήτου και κατόπιν να επιβραδύνει το αυτοκίνητο με τα φρένα σε πλήρη ισχύ, αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα.

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει για να αποφευχθεί πλήρως μια σύγκρουση με πεζό, όταν η ταχύτητα κίνησης του οχήματος είναι έως τα 35 χλμ./ώρα και στην περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει αντιδράσει νωρίτερα. Στις υψηλότερες ταχύτητες, το σύστημα εστιάζει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση της ταχύτητας πριν τη σύγκρουση, έτσι ώστε να περιοριστούν οι όποιες συνέπειες. Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι η ταχύτητα του αυτοκινήτου έχει μεγάλη σημασία για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης. Η χαμηλότερη ταχύτητα του οχήματος σημαίνει πως ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού μειώνεται σημαντικά.

Βελτιωμένο BLIS – για καλύτερη ορατότητα
Το Νέο S60 Cross Country προσφέρει την βελτιωμένη εκδοχή του Συστήματος Επιτήρησης Τυφλών Σημείων (Blind Spot Information System – BLIS), που είναι βασισμένο σε χρήση ραντάρ. Η βελτιωμένη εκδοχή μπορεί τώρα να παρακολουθεί και να προειδοποιεί τον οδηγό για τα οχήματα που πλησιάζουν γρήγορα μέχρι και 70 μέτρα πίσω από το αυτοκίνητο. Φυσικά εξακολουθεί να ενημερώνει τον οδηγό για τα οχήματα στα «τυφλά» σημεία και στις δύο πλευρές του αυτοκινήτου.

Cross Traffic Alert
Το Σύστημα Ελέγχου Κυκλοφορίας (Cross Traffic Alert) χρησιμοποιεί τους αισθητήρες ραντάρ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για να προειδοποιεί τον οδηγό για τυχόν διέλευση άλλου οχήματος κατά τη διάρκεια ελιγμού με την όπισθεν σε ένα χώρο στάθμευσης. Το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε στενούς δρόμους και πολυσύχναστες περιοχές όπου η ορατότητα του οδηγού διαγώνια και πίσω, μπορεί να περιορίζεται λόγω δόμησης, βλάστησης ή άλλων σταθμευμένων αυτοκινήτων.

Road Sign Information
Το Σύστημα Πληροφόρησης Οδικών Σημάτων (Road Sign Information) ενημερώνει τον οδηγό με τα οδικά σήματα εμφανίζοντάς τα στην οθόνη του πίνακα των οργάνων. Η κάμερα του συστήματος ανιχνεύει πινακίδες ορίου ταχύτητας, καθώς και πινακίδες που απαγορεύουν την προσπέραση και τις αναπαράγει στη σχετική οθόνη μέχρι να ανιχνευτεί η επόμενη πινακίδα στο δρόμο. Μπορεί να συνδυαστεί με λειτουργία προειδοποίησης ταχύτητας, παρέχοντας στον οδηγό μία οπτική προειδοποίηση στο ταχύμετρο, αν εντοπιστεί υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.