Τα πάντα για το πρώτο SUV της Maserati

Η Maserati επέλεξε την 86η Έκθεση Αυτοκινήτου της  Γενεύης για να  κάνει την παρθενική της εμφάνιση, η εντυπωσιακή Maserati Levante ως το πρώτο SUV στην εκατό χρόνων ιστορία της Maserati και το πρώτο ιταλικό πολυτελές SUV.

Όπως και με αρκετές προγενέστερες Maserati , το όνομα του νέου αυτοκινήτου είναι εμπνευσμένο από τον άνεμο. Έτσι και η ονομασία Levante πρόκειται για έναν ζεστό μεσογειακό άνεμος που μπορεί να αλλάξει από ένα ελαφρύ αεράκι σε μια ακαταμάχητη φυσική δύναμη , αντικατοπτρίζοντας και το διττό χαρακτήρα του πρώτου SUV της  Maserati.

Η Levante είναι το ιδανικό συμπλήρωμα της σειράς Maserati. Σε συνδυασμό με την Quattroporte, Ghibli, GranTurismo και GranCabrio, η σειρά καλύπτει πλέον όλο το σύνολο της αγοράς αυτοκινήτου.

Το εσωτερικό έχει δημιουργηθεί με τα καλύτερα υλικά, πιο εκλεκτά στην αφή, από το προαιρετικό δερμάτινο σαλόνι μέχρι το… μεταξένιο  Ermenegildo Zegna.

Η ευρυχωρία του εσωτερικού, ενισχύεται από την πανοραμική ηλεκτρική ηλιοροφή και συνδυάζεται άψογα με το κουπέ σχήμα σημειώνοντας και την καλύτερη αεροδυναμική απόδοση στην κατηγορία του, με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,31 Cx.

Το νέο SUV της Maserati  βασίζεται στην αρχιτεκτονική της Quattroporte και της Ghibli που εξελίχθηκε και βελτιώθηκε για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κατηγορίας των πολυτελών  SUV στην οποία η Maserati εισχωρεί δυναμικά.

Η Levante είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει εξαιρετική απόδοση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου με εξελιγμένη ανάρτηση  (διπλά ψαλίδια στον εμπρός άξονα και πολλαπλών συνδέσμων στο πίσω μέρος) ηλεκτρονικά ελεγχόμενη απόσβεση με 5 επίπεδα και ένα, για όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο!

Επιπλέον, με το χαμηλότερο κέντρο βάρους στην κατηγορία του, και με τέλεια κατανομή βάρους (50-50) ζύγισμα εμπρός-πίσω, την εξαιρετική ακαμψία, και ένα μηχανικό πίσω διαφορικό που κλειδώνει αυτόματα  όταν οδηγείται στο δρόμο, η Levante παρέχει όλες τις επιδόσεις και το συναίσθημα που χαρακτηρίζουν όλες τις Maserati.

Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες οδήγησης εκτός δρόμου είναι η δυνατότητας αύξησης της απόστασης από το έδαφος παρέχοντας και κορυφαία άνεση ενώ όταν ρυθμιστεί η ανάρτηση στην χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος, δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να αποδώσει τα σπορ χαρακτηριστικά του στο έπακρο.

Είναι εξοπλισμένη με τον 3 λίτρων V6 twin-turbo κινητήρα βενζίνης είτε με 350hp ή με 430hp και έναν Turbo Diesel 3 λίτρων V6, απόδοσης 275hp . Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης “Q4” – το οποίο μπορεί να μεταφέρει τη ροπή μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα ακαριαία όταν αυτό απαιτείται. Συνδυάζεται με ένα 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, με ενσωματωμένο σύστημα Start & Stop.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, η Levante S (430hp) καλύπτει 0-100 km / h σε 5,2 δευτερόλεπτα και έχει τελική ταχύτητα 264 km / h, με κατανάλωση 10,9 l / 100 km και εκπομπές ρύπων 253 CO2 / km. Η Levante (350hp) επιταχύνει από 0 στα 100 km / h σε 6,0 δευτερόλεπτα και φτάνει την τελική ταχύτητα των 251 km / h. Η κατανάλωση είναι 10,7 l / 100 km και οι εκπομπές ρύπων βρίσκονται στα 249g CO2 / km αντίστοιχα. Η Diesel έκδοση της Levante (275hp) καλύπτει τα 0-100 km / h σε 6,9 δευτερόλεπτα και έχει τελική ταχύτητα 230 km / h, ενώ η συνδυασμένη κατανάλωση κύκλου και εκπομπών ρύπων του είναι 7,2 l / 100 km και 189 g CO2 / km αντίστοιχα .

Στο εσωτερικό της Maserati δεσπόζει η οθόνη 8.4 ιντσών υψηλής ανάλυσης  που μπορείς εκτός από το σύστημα αφής να την χειριστείς χρησιμοποιώντας το νέο περιστροφικό διακόπτη  στο κεντρικό τούνελ.

Όλα τα εξελιγμένα συστήματα προηγμένης υποβοήθησης του οδηγού είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων της λειτουργίας Start & Stop,  την προειδοποίησης σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα, προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, ηχητική ειδοποίηση για  τυφλά σημεία, κάμερα με  θέα 360 μοιρών και αυτόματη ανοιγόμενη πίσω πόρτα.

Η Maserati Levante κατασκευάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο χώρο των εγκαταστάσεων Mirafiori στο Τορίνο ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα έχουν ήδη βγει από τη γραμμή παραγωγής και το λανσάρισμα στην αγορά έχει προγραμματιστεί στην Ευρώπη για την άνοιξη.

Η τιμή για την ελβετική αγορά, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η πώληση της Maserati Levante, είναι 75.900 CHF (ελβετικά φράγκα) δηλαδή γύρω στις 69.000 ευρώ.

Η Maserati στη Γενεύη παρουσιάζει και την πλήρη γκάμα της, που περιλαμβάνει τα sedan Ghibli και Quattroporte και το coupe GranTurismo.

Την τετρακίνητη  Ghibli S Q4  με τον 410 ίππων τρίλιτρο V6 κινητήρα Twin-Turbo με τελική ταχύτητα 284 km / h και μόλις 4,8 δευτερόλεπτα για τα 0-100 km / h.

Την Ghibli σε Diesel-έκδοση με τον επίσης τρίλιτρο κινητήρα Turbo V6 απόδοσης 275hp παρέχοντας τελική ταχύτητα της τάξης των 250 km / h και επιτάχυνσης 0-100 km / h σε 6,3 δευτερόλεπτα.

Η Quattroporte βρίσκεται επίσης στη έκθεση της Γενεύης στην έκδοση GTS που τροφοδοτείται από τον 3,8 λίτρων V8 Twin-Turbo κινητήρα της Ferrari με ιπποδύναμη  530 ίππων, ικανό να αναπτύσσει μέγιστη ροπή 710 Nm και είναι σε θέση να πιάσει την τελική ταχύτητα των 307 km / h. Τέλος το 0-100 km / h το επιτυγχάνει σε μόλις 4,7 δευτερόλεπτα.

Η ναυαρχίδα της Maserati είναι η πανέμορφη GranTurismo MC Stradale. Εξοπλισμένο με έναν V8 ατμοσφαιρικό κινητήρα 4,7 λίτρων και απόδοσης 460 ίππων, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να επιταχύνει από τα 0 στα 100 km / h σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα ενώ η τελική του ταχύτητα είναι στα 303 χλμ/ώρα. Με τέτοιες επιδόσεις φυσικό είναι να φορά  τεράστια Brembo κεραμικά φρένα που του παρέχουν εξαιρετική επιβράδυνση.