Τα παρατημένα αυτοκίνητα της Κύπρου

Σαν σήμερα, 42 χρόνια πριν, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, με την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισβάλλουν στην Κύπρο. Η Μεγαλόνησος, βομβαρδίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Οι Τούρκοι, με απίστευτη βιαιότητα, σφάζουν όποιον Ελληνοκύπριο βρουν μπροστά τους. Στη Λευκωσία, οι Κύπριοι βγαίνουν στις ταράτσες και πυροβολούν τους αλεξιπτωτιστές. Η Κυπριακή Εθνοφρουρά και η ΕΛΔΥΚ των λιγότερων από χιλίων ανδρών, αντιστέκονται λυσσασμένα στον υπεράριθμο και υπέροπλο εχθρό.

Στο showroom της Toyota, στην Αμμόχωστο…

Το τι ακολούθησε, λίγο- πολύ το ξέρουμε. Οι Τούρκοι έσφαζαν μέχρι και εγκύους, βίαζαν, άρπαξαν νέους, γέρους και παιδιά, τους μετέφεραν στα βάθη της Τουρκίας, όπου, είτε τους παρέδωσαν στον όχλο για λιντσάρισμα, είτε τους έθαψαν ζωντανούς, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Περίπου 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι, περισσότεροι από 200.000 Κύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα

Σε υπόγειο πάρκινγκ

Στον τόπο που υπάρχει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα του πλανήτη, όπου, μέχρι σήμερα υπάρχει παράνομος στρατός κατοχής, όπου εγκλήματα πολέμου δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, όπου νεκροί δεν αποδώθηκαν ποτέ στις οικογένειές τους, υπάρχουν κάποια μέρη που ο χρόνος έχει σταματήσει, στην αποφράδα εκείνη μέρα: 20 Ιουλίου 1974. Στη Λευκωσία, την Αμμόχωστο, δεκάδες άλλες περιοχές, τα παρατημένα σπίτια, μαγαζιά, τα αυτοκίνητα των Κυπρίων που εκδιώχθηκαν, στέκονται εκεί, 42 χρόνια τώρα και περιμένουν την επιστροφή.

Ο χρόνος έχει σταματήσει, 42 χρόνια τώρα

Για τα αυτοκίνητα αυτά, ο χρόνος ήταν αμείλικτος. Τα περισσότερα, κάνουν μόνο για σκραπ. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα “διαμάντια“. Όπως κάποια Toyota στην Αμμόχωστο, τα οποία είχαν μόλις εισαχθεί από την Ιαπωνία και, έχουν 52 χιλιόμετρα γραμμένα στο κοντέρ τους. Κάποια, σήμερα vintage Jaguar,Abarth, BMW, Fiat, Mini Toyota, Ford, Land Rover, Dodge, Mercedes, VW, Volvo, Austin και πολλά ακόμα, στέκονται εκεί, ανέγγιχτα, 42 χρόνια τώρα.

 Στο υπόγειο dealer της Toyota στη νεκρή ζώνη σημερα

Για εμάς, τους car enthusiasts και όχι μόνο, στέκουν εκεί υπομονετικά, για να μας θυμίζουν την τραγωδία, τη φρίκη, την προδοσία, την αδικία που συνεχίζεται. Είναι σημάδια της πληγής που παραμένει ανοιχτή. Κάποιοι, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ…

Για εμάς, δεν είναι “απλά” ένα Hakosuka, μια Celica ST, μια BMW 2000,μια Mercedes, ένα σπάνιο Fiat 850 Coupe.

Tip: Οι φωτογραφίες δεν μας ανήκουν.

 Το εσωτερικό μιας Jaguar XJ6

 Το οδόμετρο μιας παρατημένης Corolla, γράφει 37 μίλια

 Ένα Austin A350

 Ένα Vauxhall Victor του 1965

 Ένα σπάνιο Fiat 850 Coupe

 Στο εσωτερικό της “στοιχειωμένης” αντιπροσωπείας της Toyota

 Nissan Skyline C10 αφημένο σε πυλωτή

 Peugeot 204 (turbo;) του 1967

Mercedes 180

BMW 2000

 Παρατημένα Toyota στη νεκρή ζώνη

Tip2: Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα που εμφανίζονται παρατημένα από την εισβολή, ή λόγω αυτής.

Tip3: Το παρόν γράφτηκε το 2016. Έκτοτε, τα περισσότερα από τα εικονιζόμενα αυτοκίνητα έχουν μετακινηθεί/απομακρυνθεί…