Στην γραμμή παραγωγής της Ford τα μίνι ρομπότ εκτελούν χρέη κουβαλητή και… καφετζή

Το μέλλον σου είναι στα χέρια τους… Δεν θέλει και πολύ για να έρθουν στο μυαλό σκηνές και ατάκες από την ταινία «Terminator» και προφητείες για την επικυριαρχία των μηχανών στη γη. Και όμως, στο εργοστάσιο της Ford  στην Κολωνία, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Τα συνεργατικά ρομπότ, co-bots όπως τα αποκαλούν, βρίσκονται εκεί για να τους βοηθούν στις δύσκολες εργασίες ως μέρος της έρευνας που διεξάγει η εταιρία γύρω από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που σχετίζεται με την αυτοματοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων και τις τεχνολογίες παραγωγής.

Πάντως, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, οι εργαζόμενοι φροντίζουν σε καθημερινή βάση να θυμίζουν στις μηχανές ποιος είναι το αφεντικό! Τις βάζουν να τους κάνουν μασάζ και τις στέλνουν για καφέ…

Πάνω από εκατό χρόνια αφότου τα πρώτα αυτοκίνητα πέρασαν από την πρωτοποριακή γραμμή παραγωγής του Henry Ford, η Ford Motor Company καινοτομεί και πάλι με τη συνεργασία εργαζομένων και ρομπότ στη γραμμή παραγωγής.

Νέα ‘συνεργατικά ρομπότ’, γνωστά και ως ‘co-bots’, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για να βοηθούν τους εργαζόμενους στην τοποθέτηση των αμορτισέρ στα Fiesta, μία εργασία που απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού, δύναμη και υψηλό επίπεδο επιδεξιότητας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πλάι – πλάι με τα ρομπότ ώστε να διασφαλίζεται κάθε φορά η τέλεια εφαρμογή. 

Η δοκιμή στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Ford στην Κολωνία (Γερμανία) αποτελεί μέρος της έρευνας της εταιρίας για το Industry 4.0. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που σχετίζεται με την αυτοματοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων και τις τεχνολογίες παραγωγής. Η Ford ρώτησε πάνω από 1000 εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής για να αναγνωρίσει τα καθήκοντα που θα μπορούσαν να επωμισθούν τα νέα ρομπότ.

«Με τα ρομπότ, οι εργασίες γίνονται ευκολότερα, ασφαλέστερα και ταχύτερα, καθώς συμπληρώνουν τις ικανότητες των εργαζομένων μας και ανοίγουν νέους ορίζοντες στο χώρο της παραγωγής και της σχεδίασης για τα νέα μοντέλα της Ford,» δήλωσε ο Karl Anton, director vehicle operations, Ford Ευρώπης.

Έχοντας ύψος 1 m, τα νέα ρομπότ εργάζονται πλάι-πλάι με τους εργαζόμενους της γραμμής παραγωγής σε δύο σταθμούς εργασίας. Αντί να χειρίζονται ένα βαρύ αμορτισέρ και ένα εργαλείο εγκατάστασης, οι εργαζόμενοι μπορούν τώρα με τη βοήθεια του ρομπότ για να σηκώνουν και να τοποθετούν αυτόματα το αμορτισέρ στο θόλο του τροχού, και στη συνέχεια να ολοκληρώνουν την εγκατάσταση πιέζοντας ένα κουμπί.

«Το να κρατάς ψηλά τα βαριά εργαλεία είναι σκληρή δουλειά που απαιτεί δύναμη, αντοχή και ακρίβεια. Το ρομπότ βοηθά πραγματικά,» δήλωσε ο Ngali Bongongo, εργαζόμενος παραγωγής στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία.

Εφοδιασμένα με hi-tech αισθητήρες, τα ‘co-bots’ σταματούν άμεσα αν ανιχνεύσουν ένα ανθρώπινο χέρι ή ακόμα και δάχτυλο στη διαδρομή τους, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στους εργαζομένους. Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και ηλεκτρονική βιομηχανία. Για το πρόγραμμα των ρομπότ, το οποίο εξελίσσεται πάνω από δύο χρόνια, η Ford συνεργάστηκε με τη Γερμανική κατασκευάστρια ρομπότ, KUKA Roboter GmbH.

Η Ford εξετάζει τώρα την περαιτέρω χρήση των ‘συνεργατικών ρομπότ’ που μπορούν να προγραμματίζονται για ποικίλα καθήκοντα, από το να δίνουν το χέρι τους μέχρι και να… φτιάχνουν καφέ.

«Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε τις ικανότητες της νέας γενιάς των ευαίσθητων ρομπότ μας, τα οποία υποστηρίζουν και συνεργάζονται με  τους εργαζόμενους της Ford διεξάγοντας δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα,» δήλωσε ο Klaus Link, κύριος διαχειριστής λογαριασμού Ford, της KUKA Roboter GmbH. «Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μας με τη Ford και με βάση τα σχόλια των εργαζομένων, ανυπομονούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα περισσότερες προκλήσεις.»

Η Ford είναι από τις πρώτες κατασκευάστριες εταιρίες αυτοκινήτων που έχουν αναπτύξει μία νέα, ολοκληρωμένη φιλοσοφία στη συνεργασία εργαζομένων και ρομπότ στη γραμμή παραγωγής

Οι εργαζόμενοι στη γραμμή συναρμολόγησης στην Κολωνία (Γερμανία) χρησιμοποιούν ‘συνεργατικά ρομπότ’, γνωστά και ως ‘co-bots’, ως μέρος της έρευνας της εταιρίας για το Industry 4.0. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που σχετίζεται με την αυτοματοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων και τις τεχνολογίες παραγωγής

Τα ρομπότ χρησιμοποιούν αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας που ανιχνεύουν εάν στη διαδρομή τους βρίσκονται ανθρώπινα χέρια ή δάχτυλα και σταματούν άμεσα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων

Η Ford εξετάζει τώρα την περαιτέρω χρήση των ‘συνεργατικών ρομπότ’, τα οποία μπορούν να προγραμματίζονται για οποιαδήποτε εργασία, από το να κάνουν καφέ μέχρι να δίνουν το χέρι τους, και χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και ηλεκτρονική βιομηχανία