Nissan Navara EnGuard Concept: Το απόλυτο παντός εδάφους pick-up για επιχειρήσεις διάσωσης

Η Nissan παρουσίασε στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων στο Ανόβερο,  μια πρωτότυπη εκδοχή του βραβευμένου pick – up της φίρμας, με την κωδική ονομασία Navara EnGuard Concept. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι ένα σκληροτράχηλο παντός εδάφους pick-up, σχεδιασμένο να λειτουργεί ως όχημα διάσωσης στα πιο σκληρά και δύσβατα σημεία του πλανήτη.

Βασισμένο στην  έκδοση Double Cab Techna του Nissan Navara, κατόχου του βραβείου του διεθνούς Pick-up για το 2016, το Navara EnGuard Concept διαθέτει πολλά εξειδικευμένα στοιχεία σχεδιασμού αλλά και αναβαθμισμένη απόδοση. Επιπλέον, είναι εφοδιασμένο με  υπερσύγχρονο εξοπλισμό, κατάλληλο για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου drone που τροφοδοτεί το πλήρωμά του με  ζωτικής σημασίας πληροφορίες, σχετικά με τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο, σηματοδοτεί για τη Nissan και την παγκόσμια πρεμιέρα ενός πρωτότυπου φορητού πακέτου μπαταριών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την φίρμα με βάση την τεχνογνωσία από τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα  LEAF και e-NV200.

Σε κανονικές συνθήκες, οι  συστοιχίες των μπαταριών  είναι συνεχώς σε κατάσταση φόρτισης, αντλώντας ενέργεια  από τον 2.3 λίτρων diesel twin-turbo κινητήρα των 190PS, η οποία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, εφόσον απαιτηθεί.   Κάθε συστοιχία έχει απόδοση 2kW και χρησιμοποιεί επτά μονάδες μπαταρίων, που βρίσκονται σε ένα στεγανό περίβλημα από αλουμίνιο.

Δύο πρίζες φόρτισης και πέντε πρίζες παροχής είναι ενσωματωμένες σε κάθε συστοιχία, η οποία διαθέτει ειδικές υποδοχές στα άκρα, προκειμένου να είναι εύκολη η μεταφορά της.  Σε μια επιχείρηση διάσωσης  οι μπαταρίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την λειτουργία ειδικών εργαλείων κοπής ή και για την ανύψωση βαρέως εξοπλισμού,  με την λειτουργία τους να έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση  αντί  της  γεννήτριας βενζίνης.

Με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς εύφλεκτα καύσιμα, οι συγκεκριμένες συστοιχίες μπαταριών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε ένα κτίριο ή μια σπηλιά.  Για ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση, η Nissan έχει ενσωματώσει πρόσθετες πρίζες σε κάθε πλευρά του χώρου φόρτωσης του Navara EnGuard Concept.

Εκτός των συγκεκριμένων συστοιχιών μπαταριών, στον υπόλοιπο χώρο φόρτωσης του Navara EnGuard Concept  υπάρχουν δύο συρόμενα συρτάρια από fiberglass. Το ρηχό πάνω συρτάρι περιέχει ελαφριά αντικείμενα, όπως  συσκευές ραδιοεπικοινωνίας, σχοινιά και ένα τσεκούρι. Το κάτω συρτάρι είναι βαθύτερο και στενότερο και χρησιμεύει για την αποθήκευση μεγαλύτερων αντικειμένων, όπως φιάλες οξυγόνου, συσκευές ανάνηψης, σωσίβια και ναυαγοσωστικά βοηθήματα.

Κλειδί  στον επιχειρησιακό ρόλο του οχήματος έχει ένα drone DJI Phantom 4, με ανώτατο όριο πτήσης στα 6.000 μέτρα. Με βάρος μόλις 1.380 γραμμάρια, το συγκεκριμένο drone μπορεί να πετάξει με ταχύτητες έως και 20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για περίπου 30 λεπτά και μπορεί να αναμεταδώσει  εικόνες σε μια οθόνη HD που είναι επιμελώς τοποθετημένης στην πλάτη του χώρου φόρτωσης του Navara EnGuard Concept.

Σε σύγκριση με το κανονικό Nissan Navara, το συνολικό ύψος του Navara EnGuard Concept έχει αυξηθεί κατά 50 mm,  παρέχοντας  επιπλέον απόσταση από το έδαφος, αλλά και ενισχύοντας το “παντός εδάφους” προφίλ του οχήματος.  Οι θόλοι των τροχών διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένα φτερά,  ενώ και τα πλαϊνά σκαλοπάτια είναι ειδικού τύπου.

Η καμπίνα των επιβατών διαθέτει μια πλήρως ανασχεδιασμένη γραμμή οροφής, η οποία είναι 136 χιλιοστά υψηλότερη σε σχέση με το κανονικό Navara. Ενσωματώνει ένα ισχυρό LED φωτισμό 360 μοιρών, ενώ μπλε strobe φώτα έκτακτης ανάγκης έχουν τοποθετηθεί στις τέσσερις γωνίες  της οροφής για να είναι πλήρως ορατά. Αντίστοιχα φώτα strobe, είναι ενσωματωμένα στην κορυφή των τεσσάρων φτερών στους θόλους των τροχών, καθώς και στα ανασχεδιασμένα εμπρός φώτα ομίχλης αλλά και στα πίσω φωτιστικά σώματα.

Παράλληλα, η επιλογή των χρωμάτων αλλά και η εφαρμογή τους στο όχημα, αποτέλεσε μια πολύ προσεκτική υπόθεση για τη Nissan, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του ως όχημα διάσωσης. Για παράδειγμα, η έρευνα της Nissan αποκάλυψε πως το φθορίζον πράσινο είναι το πιο ορατό χρώμα στο φως της ημέρας, αλλά και το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο από τους ανθρώπους που έχουν αχρωματοψία. Έχοντας αυτό το χρώμα στους τροχούς και τα πλαϊνά σκαλοπάτια, το όχημα γίνεται πιο γρήγορα αντιληπτό από τους προβολείς των διερχόμενων οχημάτων.

Βασισμένο στο κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού Techna, το Navara EnGuard Concept έρχεται με πολλά στάνταρ χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε μια επιχείρηση διάσωσης. Αυτά περιλαμβάνουν το προγμένο σύστημα πλοήγησης και πληροφόρησης NissanConnect, το διζωνικό κλιματισμό, όπως  και τα θερμαινόμενα καθίσματα. Ακόμα πιο χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το πρωτοποριακό σύστημα Around View Monitor της Nissan, που προσφέρει πανοραμική θέαση 360 μοιρών της θέσης του οχήματος και του γύρω περιβάλλοντος στην κεντρική οθόνη του ταμπλό. Αυτό αποτελεί ένα  ιδανικό εργαλείο για τους διασώστες, καθώς τους  επιτρέπει να πλοηγηθούν σε  δύσβατο έδαφος, χωρίς να καθυστερούν με το να βγαίνουν από το όχημα για να επιθεωρήσουν την κατάσταση.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο, ως μέρος του οράματος Intelligent Mobility της  Nissan, έρχεται για να  διερευνήσει πώς η τεχνολογία των προηγμένων μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω προσδίδοντας περισσότερα οφέλη στην κοινωνία.

Video με το Navara EnGuard