Πώς να μην πέσεις θύμα ενός τροχαίου- μαϊμού

Η ώρα, είναι δύο τα ξημερώματα. Η μοναχική, ηλικιωμένη γυναίκα, σηκώνει ανήσυχη το τηλέφωνο που χτυπά. Στην άλλη άκρη της γραμμής, τα, πνιγμένα στο κλάμα ουρλιαχτά της νεαρής κοπέλας, της παγώνουν το αίμα. «Μαμά! Μαμά σκότωσα άνθρωπο με το αυτοκίνητο! Βοήθησέ με μαμά! Με πάνε μέσα μαμά! Φυλακή»! Η ηλικιωμένη, προσπαθεί να ψελλίσει κάτι, μα η νεαρή δεν την αφήνει: «Μαμά φέρε λεφτά γρήγορα. Πρέπει να με βγάλεις μαμά! Γρήγορα»! Η ηλικιωμένη, σαστισμένη, της απαντά: «Κορίτσι μου, κάποιο λάθος κάνεις. Εγώ έχω δυο γιους». Η φωνή της κοπέλας, στην άλλη άκρη της γραμμής, αλλάζει: «Εντάξει, τη γλίτωσες. Πέσε για ύπνο τώρα». Το τηλέφωνο κλείνει.

Στο παραπάνω, πραγματικό περιστατικό που μας διηγήθηκε αναγνώστης του TopSpeed.gr (εις εκ των γιών της «πρωταγωνίστριας»), όντως τη γλίτωσε από τύχη. Εκατοντάδες άλλοι και άλλες όμως, την πάτησαν. Είτε εξαπατήθηκαν και έδωσαν λεφτά, είτε ληστεύθηκαν. Το έγκλημα των «μαϊμού» τροχαίων που είχε εμφανιστεί κάποια χρόνια πριν, στο κέντρο της Αθήνας, έχει επανέλθει. Αλλά τώρα, με πολλές, διαφορετικές, συχνά απρόβλεπτες μορφές και, σίγουρα, πολλά περισσότερα θύματα.

            Πώς γίνεται

Το θέμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που, πολύ πρόσφατα, η Αστυνομία αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, όταν τους αναφέρεται τροχαίο στο οποίο –υποτίθεται πως- ενεπλάκη συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο
και, φυσικά, να μην δίνουν λεφτά σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Όμως, το έγκλημα αυτό αποδείχθηκε πως έχει «ψωμί» και γι’ αυτό το λόγο μεταλάσσεται, σχεδόν σε κάθε υπόθεση. 

Αρχικά, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο, οι απατεώνες, χτύπαγαν τις πόρτες ατόμων που είχαν προηγουμένως παρακολουθήσει και γνώριζαν βασικά στοιχεία –τα ονόματα των παιδιών τους, για παράδειγμα- και παρουσιάζονταν ως φίλοι. 

«Είμαι φίλος του … Είχε ένα τροχαίο πριν από λίγο. Είναι καλά, αλλά ο άνθρωπος στο άλλο αυτοκίνητο σκοτώθηκε. Τον έχουν βάλει φυλακή. Μου είπε να μου δώσετε (το ποσό διέφερε) για να πληρώσω την εγγύηση. Εσείς πάτε να τον δείτε». 

Όμως, σιγά- σιγά, το κόλπο άρχισε να «παλιώνει» και να διαδίδεται. Άλλωστε, δεν έπεφταν όλοι θύματα. Έτσι, άρχισαν οι κλήσεις. Τηλεφωνούσαν στα θύματά τους, έδιναν την ίδια δικαιολογία και παρέσυραν τους πανικόβλητους γονείς ή παππούδες σε μέρη όπου, είτε έπαιρναν τα χρήματα και εξαφανίζονταν, είτε τους λήστευαν. Και, όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, πολλοί ήταν αυτοί που, πάνω στον πανικό τους, δεν σκέφτονταν καν να καλέσουν στο τηλέφωνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που είχαν, υποτίθεται, εμπλακεί στο τροχαίο. Και, σε πολλές περιπτώσεις, τους «προλάβαιναν», με τη δικαιολογία ότι το τηλέφωνο έχει κατασχεθεί από τις αστυνομικές Αρχές και «μην κάνετε τον κόπο και μη χάνετε χρόνο, γιατί το παιδί σας είναι σε άθλια κατάσταση». Ή, σε άλλες περιπτώσεις, απλά κράταγαν απασχολημένη τη γραμμή…

Όταν τα θύματα έγιναν πολλά και η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε ανακοίνωση με συμβουλές, ενώ άρχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό των απατεώνων (κάποιοι έχουν συλληφθεί ήδη), το έγκλημα μεταλλάχθηκε. Άρχισαν να υποδύονται τους συγγενείς στο τηλέφωνο για να ξεγελάσουν τα θύματα. Ή, ακόμα πιο πρόσφατα, να σκηνοθετούν τροχαία για να αποσπάσουν τα χρήματα. Ένα πολύ πρόσφατο τέτοιο περιστατικό, παραθέτουμε παρακάτω:

Νεαρός οδηγεί το αυτοκίνητό του σε κεντρική περιοχή της Αθήνας. Του πετάγεται πεζή, την οποία και τραυματίζει ελαφρά στα πόδια. Ακριβώς την ίδια ώρα, στο σπίτι των γονιών του νεαρού, άγνωστοι τηλεφωνούν και ενημερώνουν πως ο γιος είχε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο τραυμάτισε σοβαρά μια κοπέλα. Οι άγνωστοι, δίνουν το όνομα του νεαρού και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, ενώ τονίζουν πως η κοπέλα, το υποτιθέμενο θύμα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Ζητούν χρήματα για να μην μείνει μέσα στη φυλακή και για “να ηρεμήσουν οι συγγενείς του θύματος και να μην τον λιντσάρουν”.

Η μητέρα –εν προκειμένω- του νεαρού, όμως, είναι υποψιασμένη και, παρά το αρχικό σοκ, ψύχραιμη. Όση ώρα μιλά στο σταθερό με τους απατεώνες, καλεί τον γιο της από το κινητό. Όταν αυτός απαντά και της λέει ένα ξερό «θα σε πάρω σε λίγο, γιατί χτύπησα μια κοπέλα στο δρόμο, μην ανησυχείς» και το κλείνει, αυτή επιμένει να τον ξαναπαίρνει. Και, όταν τον ξαναβρίσκει, του εξηγεί τι της έχουν πει. Για κακή της τύχη, η φερόμενη ως θύμα του «τροχαίου», δεν έχει προλάβει να φύγει, αφού δεν έπεισε τον νεαρό ότι δεν χρειάζεται να καλέσουν την Τροχαία, μιας και δεν χτύπησε. Λεπτομέρεια: Όταν τελικά έρχεται η Αστυνομία, η νεαρή προφασίζεται ότι έχει τραυματιστεί. Νοσηλεύεται. Φρουρούμενη όμως, αφού έχει συλληφθεί για την απάτη που απέτυχε. (Αφέθηκε ελεύθερη και αναμένεται δικάσιμος).

            Ληστείες σε οδηγούς

Όμως, αυτοί, δεν είναι οι μόνοι τρόποι που έχουν εφεύρει οι αετονύχηδες. Μόλις λίγους μήνες πριν, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία συμμορία, η οποία λήστευε οδηγούς, σε περιοχές των δυτικών προαστίων. Τα μέλη της συμμορίας, εντόπιζανοδηγούς αυτοκινήτων που κινούνταν σε ερημικές, ή σκοτεινές περιοχές και προκαλούσαν ελαφρύ τροχαίο. Τις περισσότερες φορές, εμβόλιζαν, με χαμηλή ταχύτητα, το αυτοκίνητο του θύματός τους, με το δικό τους, από πίσω. Όταν ο οδηγός κατέβαινε να δει τι συνέβη και να ανταλλάξει στοιχεία, με την απειλή μαχαιριών και τη χρήση βίας τον λήστευαν, αφαιρώντας κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια και άλλα τιμαλφή. Ή, σε κάποιες περιπτώσεις, τον/την λήστευαν, αφαιρώντας και το αυτοκίνητο.

Παλιότερα, μέχρι και την αρχή της κρίσης, το «κόλπο» ήταν διαφορετικό και «συνηθισμένο» στις περιοχές του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας και κυρίως στην οδό Σοφοκλέους, όπου επικρατούσε και συνωστισμός και κίνηση. Εκεί, το ένα μέλος της συμμορίας, πεταγόταν μπροστά σε ένα αυτοκίνητο, δήθεν «αφηρημένος» και υποκρινόταν πως τραυματίστηκε (οι ταχύτητες, τις ώρες αιχμής, άλλωστε, ήταν και είναι πολύ μικρές). Όσο ο οδηγός έβγαινε για να δει τι συνέβη, τα μέλη της συμμορίας έμπαιναν από την πόρτα του συνοδηγού και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί του «τροχαίου», τα μέλη της συμμορίας έλεγαν στον οδηγό πως δήθεν έχει σκάσει το εμπρός αριστερό λάστιχο, με σκοπό να βγει αυτός, ώστε να ξεκλειδώσει και να μπουν αυτοί από την άλλη πόρτα. Το «κόλπο» ατόνησε και εξαφανίστηκε τελείως, μετά από τις απανωτές επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή από αστυνομικές δυνάμεις.

“Αυτό που έχει παρατηρηθεί από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ότι παρά το ότι έχουμε αναρτήσει συμβουλές και δελτία τύπου στο διαδίκτυο, μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων δεν έχει ενημερωθεί για τη σχετική δράση επιτήδειων” επισημαίνει ο Μιχαήλ Μαριόλης, Αστυνόμος Β΄ του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας. 

Παρουσιάζοντας τα δημοφιλέστερα σενάρια στις τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους, που εξιχνιάζει η αστυνομία, γνωστοποιεί ότι στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται τα τροχαία ατυχήματα και οι επείγουσες ανάγκες νοσηλείας.  

Εντείνεται πολύ ως περιπτωσιολογία η τηλεφωνική απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου θανατηφόρου ατυχήματος από συγγενικό πρόσωπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δράστες ήδη γνωρίζουν αν κάποιος έχει γιο ή κόρη, του τηλεφωνούν και αναφέρουν ότι το παιδί του έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ανήλικο, που σκοτώθηκε. Παρουσιάζονται ως αστυνομικοί και ζητούν χρήματα για να φροντίσουν να μην πάει το παιδί των ηλικιωμένων στη φυλακή” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαριόλης και προσθέτει ότι αν οι ηλικιωμένοι συμφωνήσουν, τότε προγραμματίζεται συνάντηση για την παράδοση των χρημάτων.

Κύριο στοιχείο όλων των παραπάνω σεναρίων είναι ο αιφνιδιασμός, η παρουσίαση κάθε περιστατικού με αληθοφανή τρόπο και η επίκληση μιας έκτακτης κατάστασης στην οποία οι ηλικιωμένοι καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα. Οι δράστες που επικοινωνούν τηλεφωνικά με συνανθρώπους μας δεν τους αφήνουν να κλείσουν το τηλέφωνο και αν εκείνοι το κάνουν, κρατούν τη γραμμή ανοιχτή, ώστε αν στη συνέχεια καλέσουν για επιβεβαίωση τα παιδιά τους, να προσποιηθούν ότι είναι αυτά και τελικά να τους πείσουν” λέει ο κ. Μαριόλης. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι οι επιτήδειοι αναφέρουν ότι μιλούν στο κινητό τους εκείνη τη στιγμή με το συγγενικό πρόσωπο των ηλικιωμένων και εκδηλώνουν μεγάλη οικειότητα με τον υποτιθέμενο συνομιλητή τους, ώστε να γίνουν πειστικοί. Αν, πάντως, κάποιος δεν δείχνει να πείθεται εξ αρχής, δεν χάνουν το χρόνο τους και είτε κλείνουν το τηλέφωνο είτε φεύγουν.

“Σε όσες εγκληματικές οργανώσεις έχουν εξαρθρωθεί, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που τηλεφωνούν, καλούν με απόκρυψη τηλεφωνικού αριθμού ή χρησιμοποιούν τηλεφωνικές γραμμές του εξωτερικού, που σημαίνει ότι έχουν συνεργάτες εκτός Ελλάδος” σημειώνει και διευκρινίζει ότι για την εξάρθρωση των δραστών μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου σε προανακριτικό στάδιο, έρευνα οπτικού υλικού ή υλικού βιντεοσκόπησης και αξιοποίηση περιγραφών των υπόπτων.

            Και τι να κάνω;

Προφανώς, η χλεύη των θυμάτων και η υιοθέτηση της λογικής «σιγά μη συμβεί σ’ εμένα», είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Να μιλήσεις, είναι το πρώτο. Άλλωστε, η πρόληψη και η ενημέρωση, είναι σημαντική.

Ενημέρωσε λοιπόν τους κοντινούς συγγενείς και φίλους σου (γιατί κρούσματα έχουν υπάρξει και με φίλους), για το τι συμβαίνει. Ζήτα τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δώσουν χρήματα σε αγνώστους. Ζήτα τους, σε κάθε περίπτωση, να διασταυρώσουν αυτά που λένε οι άγνωστοι, καλώντας εσένα στο τηλέφωνο. Θυμήσου πως απατεώνες μπορεί να υποκριθούν εσένα, στην άλλη άκρη της γραμμής. Αν οι δικοί σου δεν σε βρίσκουν, ή δεν είναι σίγουροι για το τι έχει συμβεί, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα τις Αρχές. Οι αστυνομικοί θα λύσουν το ζήτημα και θα τους καθοδηγήσουν ως προς τι πρέπει να κάνουν.

Σε περίπτωση ελαφρού τροχαίου που θα σε βάλει σε υποψίες, πάρε τα μέτρα σου από νωρίς. Κάλεσε τις Αρχές για να αναφέρεις τι έχει συμβεί και κράτα τα στοιχεία του άλλου εμπλεκόμενου. Μην ντραπείς να εκφράσεις την υποψία σου στο τηλεφωνικό κέντρο του «100», αν έχεις κάποια. Κάλεσε την ασφαλιστική σου και ζήτα συμβουλή (αν κυκλοφορείς με ανασφάλιστο όχημα, κλείδωσέ το και πήγαινε με τα ΜΜΜ, γιατί δεν φαντάζεσαι τι κακό μπορεί να σε βρει).

Απόφευγε να κυκλοφορείς σε ερημικές, σκοτεινές περιοχές. Αν είναι ανάγκη, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή. Παράθυρα κλειστά και πόρτες κλειδωμένες, δεν βγαίνεις από το αυτοκίνητό σου, παρά μόνο αν είναι ανάγκη. Φρόντισε κάποιος να ξέρει πού βρίσκεσαι. Αν γίνει κάτι, κάλεσε ΑΜΕΣΩΣ την Αστυνομία και ενημέρωσε γρήγορα και ξεκάθαρα πού βρίσκεσαι, τι σου συμβαίνει, ποιος είσαι και τι ζητάς.

Σε περίπτωση που έχεις την ατυχία να πέσεις θύμα ληστείας, θυμήσου: Κανένα αντικείμενο, ακόμα και αν είναι το πολυαγαπημένο αυτοκίνητό σου, δεν αξίζει περισσότερο από την ίδια σου τη ζωή και τη σωματική σου ακεραιότητα. Ζητούμενό σου, να ξεφύγεις ΥΓΙΗΣ, αγρατσούνιστος από τη δύσκολη κατάσταση, την οποία, φυσικά, απευχόμαστε…