Αξίζουν το μίσος μας οι Porsche;

Ένα πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα, ήταν η τέλεια αφορμή. Αφού αυτός που το προκάλεσε οδηγούσε ένα μοντέλο της Porsche, η γερμανική μάρκα ξαναήρθε στην επικαιρότητα. Παλιότερα, ήταν μια γελοιότητα την οποία είχε πετάξει (φυσικά, όχι τυχαία, θεωρώ) ένας σύμβουλος της μνημονιακής κυβέρνησης ότι “οι περισσότερες Cayenne στην Ευρώπη έχουν πουληθεί στη Λάρισα” (φυσικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ποτέ, ούτε ισχύει, όπως διαβεβαιώνει και η ίδια η Porsche, αλλά και τα στοιχεία). Η ζημιά όμως, έγινε. Όπου έβλεπαν Cayenne, οι περισσότεροι που κατάπιαν αμάσητο το κουτόχορτο που τους τάισαν, φώναζαν: “Λαμόγιο”. Τώρα, η νέα τάση θέλει όπου βλέπεις Porsche 911, να φωνάζεις: “Πλούσιος εγκληματίας! Τρέχει για να μας σκοτώσει”!

Είναι όμως έτσι, αλήθεια; Σκέψου πόσο χαζό είναι να καταδικάζεις κάποιον, χωρίς να τον γνωρίζεις, λόγω της μάρκας του αυτοκινήτου που έχει επιλέξει. Επειδή, αυτός που έχει Porsche, “τρέχει και δεν υπολογίζει κανέναν” ή “οδηγάει μια σκοτώστρα”. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Όπως συμβαίνει σε κάθε μάρκα, έτσι και εδώ. Υπάρχουν ιδιοκτήτες Porsche που τις έχουν σαν παιδιά τους, υπάρχουν άλλοι που απλά θέλουν “πουλ μουρ”. Η δεύτερη κατηγορία, δεν χρειάζεται Porsche. Και αυτή να μην είχε, θα είχε ένα Atos και θα το πήγαινε με όσα, επειδή είναι “χεράς” και “η άτιμη κενωνία δεν μου έδωσε ευκαιρίες”, ή “δεν έχουμε πίστα στην Αθήνα” (λες και τα Μέγαρα είναι στην άλλη άκρη της γης). Άρα, το βλήμα, είναι βλήμα, ό,τι και να οδηγεί.

Ισχύει όμως ότι οι Porsche είναι “σκοτώστρες”, όπως και όλα τα supercars; Θα εκφράσω μια αιρετική (για το ευρύ κοινό) άποψη και θα πω πως, είναι ακριβώς το αντίθετο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μια 911 είναι ασφαλέστερη για το κοινό καλό από ένα οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο. Τους λόγους που καλύπτουν -κατά την άποψή μου- τους περισσότερους που θα αγόραζαν και διατηρούσαν ένα supercar, τους εξηγώ αμέσως:

-Μια Porsche, είναι σίγουρα πιο καλά συντηρημένη από το μέσο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί εκεί έξω. Με λίγα λόγια, δεν κινδυνεύει να φύγει κανένα ημιαξόνιό της και να σου έρθει στο κεφάλι στα καλά καθούμενα.

-Μια 911 έχει μακράν καλύτερα φρένα και μακράν καλύτερα κρατήματα από το μέσο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί εκεί έξω. Πράγμα που σημαίνει ότι αν ο οδηγός της κινείται με τις ταχύτητες που κινούνται και οι υπόλοιποι οδηγοί, έχει περισσότερες πιθανότητες να τη γλιτώσει.

-Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτός που αγοράζει μια 911 ξέρει τι αγοράζει και γιατί το αγοράζει. Σπανίως θα δώσει έναν σκασμό λεφτά και θα συνεχίσει να δίνει έναν σκασμό λεφτά σε service/ασφάλειες/τέλη/καύσιμα για να “πουλήσει μούρη”. Και, ακόμα σπανιότερα, ακόμα και αν την πήρε για “πουλ μουρ” θα κυνηγήσει τα όριά της.Ξέρω συνάδελφό μου, ο οποίος στην κυριολεξία μάζευε όλη του τη ζωή για λεφτά για να αγοράσει μια Porsche 911. Την αγόρασε, πρόσφατα. Από τότε που πήρε το όνειρό του στα χέρια του δεν τον έχω δει να παραβιάζει τον ΚΟΚ. Επίσης τον πρωτοείδα να μπαίνει σε πίστα! Ελπίζω και νομίζω ότι κάποτε θα τον “ακολουθήσω” σε ό,τι αφορά την αγορά μιας 911.

-Στις πλείστες των περιπτώσεων, μια Porsche θα σου προκαλέσει δέος. Θα σου περιγράψω την πρώτη φορά που μέσα σε μια 911, του ’78: Όταν πήρε μπρος, αισθάνθηκα ότι ήμουν σε έναν “σκαραβαίο” που τον είχαν ταϊσει στεροειδή, είχε περάσει μια βόλτα από την κόλαση και επέστρεψε. Από τον ήχο και μόνο, με τρόμαξε. Όπως και να χει, ο τρόπος με τον οποίο ανεβάζει χιλιόμετρα μια 911 Turbo, είναι τρομακτικός. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι είναι πολύ πάνω από τα όριά σου. Πάνω από τα όρια όλων των άλλων. Συχνά, ότι παίζεις με τα όρια της φύσης. Και ότι πολύ θα ήθελες να αναμετρηθείς με άλλα supercars, σε μια πίστα, χωρίς τίποτα και κανέναν να σε ενοχλεί. Σκέφτεσαι ότι είναι ντροπή να την πιέσεις σε δημόσιο δρόμο. Όταν οδήγησα μια 911 GT3RS σε ελληνικό δρόμο, πραγματικά τρόμαξα. Δεν έχω οδηγήσει ποτέ τόσο προσεκτικά στη ζωή μου.   

Φυσικά, όλα είναι υποκειμενικά. Ο οδηγός μιας Porsche, μπορεί να είναι το καλύτερο παιδί, ο πιο υπεύθυνος άνθρωπος, αλλά και ο χειρότερος μαλάκας. Όπως και ο οδηγός μιας BMW, Mercedes, ενός VW, Fiat, Alfa Romeo, Peugeot, Renault, Nissan, Toyota, Audi. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι το να φθονείς ή να καταδικάζεις εκ προοιμίου έναν άνθρωπο για τη μάρκα του αυτοκινήτου που οδηγεί, είναι τουλάχιστον ηλίθιο, αν όχι επικίνδυνο. Αν επιμένεις να το κάνεις, ψάξε τα στατιστικά των ατυχημάτων του αυτοκινήτου που οδηγείς, και σύγκρινέ τα με αυτά μιας οποιασδήποτε Porsche. Γενικά, πάρε μια καλή ανάσα πριν κρίνεις. Προσπάθησε να μη μισείς.