Το ελιξίριο της νεότητας βρίσκεται στο Fiat 500

60 ετών… μπόμπιρας

Η Fiat ξεκινάει τις εκδηλώσεις εορτασμού των 60 ετών του 500, το οποίο έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με περίπου έξι εκατομμύρια πωλήσεις από το 1957.

    “Forever Young” θα είναι το κεντρικό μήνυμα όλων των εορταστικών εκδηλώσεων.

    Στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνεται ένα ψηφιακό 360ο ταξίδι, όπου όλοι θα ανακαλύψουν τον μύθο του 500 στο www.500foreveryoung.fiatpress.com.

    Ο πρώτος “σταθμός” των εκδηλώσεων για την επέτειο των 60 ετών είναι η έκθεση της Γενεύης, όπου κάνει πρεμιέρα η ειδική έκδοση Fiat 500-60th anniversary.

Η Fiat επέλεξε την έκθεση της Γενεύης για την έναρξη των διεθνών εκδηλώσεων εορτασμού για την 60η επέτειο του Fiat 500, του εμβλήματος που παραμένει πιστό στον εαυτό του και πάντα μοντέρνο. Οι εορτασμοί εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επικοινωνιακών ενεργειών που θα προβάλλονται στο διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Μεταξύ αυτών θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δράσεων, όπως ένα tour στις αγαπημένες πλατείες της Ευρώπης, όπου θα συμμετέχουν θαυμαστές και συλλέκτες των μοντέλων Fiat 500 από το παρελθόν και το παρόν. Με τον τίτλο “Forever Young” και με τη βοήθεια του Design, της “500-mania”, της τέχνης και της διαφήμισης, το συγκεκριμένο Project ενισχύει τη διαχρονικότητα του εμβληματικού μοντέλου, που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις τάσεις της μόδας.

Από σήμερα και μέχρι τις 4 Ιουλίου, το πρόγραμμα επικοινωνίας θα πραγματοποιήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο όπου το προϊόν συναντά την ιστορία, την τέχνη και το lifestyle. Από το 1957 μέχρι σήμερα, το Fiat 500 αποτελεί έναν πραγματικό διαμορφωτή των τάσεων, έχοντας επηρεάσει καθοριστικά τον κόσμο της μόδας, αλλά και γενικά την κοινωνία και τις κοινωνικές συμπεριφορές.

Διαφημιστική καμπάνια “Forever young, since 1957”

Το Fiat 500 είναι πολύ παραπάνω από ένα απλό αυτοκίνητο. Μέσα σε 60 χρόνια το 500 έχει εξελιχθεί σε ένα αυθεντικό pop icon με πολλούς θαυμαστές, ένα σύμβολο του ιταλικού στυλ που δεν είναι ποτέ εκτός μόδας. Η αποστολή του 500 από το 1957 έως σήμερα ήταν να δώσει χρώμα στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη και το πέτυχε. Το εμβληματικό Fiat είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης που συμπληρώνει το περιβάλλον γύρω του.

Αυτή είναι η βασική ιδέα της διαφημιστικής καμπάνιας που δημιούργησε η Leo Burnett. Η καμπάνια θα τρέξει σε διάφορα media και σε διάφορες γλώσσες, συνδυάζοντας τη σύγχρονη προσωπικότητα του μοντέλου με την vintage έμπνευση από τη δεκαετία των ’60. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο μήνυμα που θα εμφανίζεται σε όλες τις επικοινωνιακές δράσεις, σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτασμών σε όλα τα προϊόντα της οικογένειας 500. Το διακριτικό “500” θα περιέχει το ειδικό θέμα “Forever young” που υπογραμμίζει την προσωπικότητα και τις αξίες του εμβληματικού 500. Το 500 είναι ένα σύγχρονο μοντέλο, το οποίο παραμένει ταυτόχρονα πιστό στο αρχικό μοντέλο, αποτελώντας έτσι ένα πραγματικό σύμβολο και έναν θρύλο σε τέσσερις τροχούς. Τέλος, το μήνυμα “Since 1957” δίνει έμφαση στη χρονιά που γεννήθηκε ένα αυτοκίνητο, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 60α του γενέθλια, διαθέτοντας την αναμενόμενη φρεσκάδα.

Η διαδικτυακή σειρά που αφηγείται την ιστορία ενός μύθου

Το πρώτο επεισόδιο του συναρπαστικού ταξιδιού που αφηγείται την ιστορία του εμβληματικού 500, προβάλλεται ήδη στο www.500foreveryoung.fiatpress.com. Η ιστορία ξετυλίγεται σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες μέσα σε ένα διαδραστικό εικονικό μουσείο. Ένα νέο “δωμάτιο” θα ανοίγει στην αρχή κάθε μήνα, μοιράζοντας με το κοινό μια ακόμα εποχή από τη ζωή του 500. Οι επισκέπτες θα αντικρίσουν διάφορα αντικείμενα, όπως ένα ραδιόφωνο που παίζει ένα γνωστό μουσικό κομμάτι εκείνης της εποχής ή μια τηλεόραση που παίζει π.χ. ένα διαφημιστικό σποτ.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς διαδραματίζεται στο γραφείο του Dante Giacosa στο Τορίνο, όπου σχεδιάστηκε το 500. Κάπως έτσι ξεκινάει αυτό το συναρπαστικό “παραμύθι” που αναλύει τη στενή συναισθηματική σχέση μιας μάρκας αυτοκινήτου με τους ανθρώπους. Οι επισκέπτες της σελίδας μπορούν να ανακαλύψουν τη μαγική φόρμουλα που έγινε η αφορμή για τη γέννηση αυτού του αριστουργήματος του ιταλικού design. Η ίδια ιδέα εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια των 60 ετών, χωρίς να αλλοιωθούν οι υπόλοιπες αξίες του μοντέλου. Οι επισκέπτες της σελίδας μπορούν να πλοηγηθούν στα περιεχόμενά της και παράλληλα να κατεβάσουν ενδιαφέρον υλικό.



Η ειδική έκδοση του Fiat 500 για την 60η επέτειο

Για την έναρξη των εορτασμών των 60 ετών του 500, η Fiat επέλεξε την έκθεση της Γενεύης όπου παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του μοντέλου, επιβεβαιώνοντας την πολύπλευρη προσωπικότητα του εμβληματικού Fiat. Παραμένοντας πάντα ο εαυτός του, το Fiat 500 έχει παρουσιάσει μια σειρά από διαφορετικές, αλλά πάντα αποκλειστικές εμφανίσεις. Αυτό ήταν ένα από τα μυστικά της αιώνιας νεότητας του 500. Το υποδειγματικό design του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές μόδας, που έχουν προσθέσει τις δικές τους πινελιές, δημιουργώντας συνεχώς νέες αξέχαστες εκδόσεις. Τέτοια παραδείγματα είναι το “500C by Gucci” το 2011, το “500 by Diesel” το 2008, το 500 Vintage ’57 το 2015, ενώ η πιο πρόσφατη επιτυχία είναι αυτή του 500 Riva του “μικρότερου σκάφους στον κόσμο”. Τέλος, υπάρχει και η ειδική έκδοση 500 60th anniversary, ο σχεδιασμός της οποίας είναι επίσης υποδειγματικός χάρη στη σύγχρονη επεξεργασία των κλασικών στιλιστικών χαρακτηριστικών όπως το vinyl ταμπλό και το vintage λογότυπο μπροστά. H νέα αυτή έκδοση θα διατίθεται στην περιοχή της ΕΜΕΑ σε μόλις 560 μονάδες.

Το κοινό της Ευρώπης μπορεί να δει από κοντά τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης και να μάθει περισσότερα για την ιστορία του Fiat 500 στο πλαίσιο του “The Forever Young Tour” που θα επισκεφτεί πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και στο οποίο θα συμμετάσχουν οι θαυμαστές της Fiat του σήμερα και του χθες.

Το 500 βέβαια είναι πολύ περισσότερο από ειδικές εκδόσεις, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ιδιαίτερες συνεργασίες με ξεχωριστές διασημότητες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Jennifer Lopez πίσω από το τιμόνι ενός “500C by Gucci”, ο Pharrell Williams με την ακαταμάχητη μελωδία “Happy” σε video αφιερωμένο στο εμβληματικό Fiat, ο βραβευμένος με Oscar Paolo Sorrentino με το “500 Cult” και ο Ben Stiller με το 500 Corallo Red.

Το Fiat 500 συναντά την τέχνη και τη μόδα

Όπως εκφράζεται ξεκάθαρα στο μήνυμα “Forever Young”, το 500 είναι ένα έμβλημα που ανανεώνεται συνεχώς. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν αναδείξει το μοντέλο σε ένα πραγματικό έργο τέχνης. Το “μικρό μεγάλο αυτοκίνητο” που γεννήθηκε το 1957 τώρα μιλάει απευθείας στους millennials. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα video του διάσημου Βρετανού film animator Cyriak Harris που προβάλλονται στην έκθεση της Γενεύης. Ο Cyriak Harris είναι αυτοδίδακτος και γνωστός για το σουρεαλιστικό και ψυχεδελικό του στυλ, το οποίο χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει φανταστικούς κόσμους. Ξεκίνησε την καριέρα του δημιουργώντας απλά animated GIFs στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ, σήμερα, οι δημιουργίες του περιλαμβάνονται στα video clips διάσημων τραγουδιστών. Η τεχνική του δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό story όπου εκφράζονται τολμηρές ιδέες σε 3D μορφή, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διπλή διάσταση της εικόνας, με στόχο να διεγείρει τα συναισθήματα των καταναλωτών.

Εκτός από την τέχνη, το 500 έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και στον κόσμο της μόδας. Στον χώρο της έκθεσης της Γενεύης που είναι αφιερωμένος στην ειδική επετειακή έκδοση 500, προβάλλεται και η συλλογή “Gabsule collection Fiat 500”. Πρόκειται για μια αποκλειστική συλλογή από τσάντες, πορτοφόλια, νεσεσέρ και κλειδοθήκες σχεδιασμένα από την Gabs, η οποία ενσωματώνει τη «δροσερή» υπογραφή της μάρκας, ενώ αποτίει φόρο τιμής στο design αναδεικνύοντας την ιστορία του μέσα από διάφορες λεπτομέρειες. Η γκάμα περιλαμβάνει και τα γυαλιά “Tribute to 500 Anniversary”, μια δημιουργία της Italia Independent, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Αυτά τα αξεσουάρ μόδας αποτελούν μια πρώτη έκπληξη σε μια χρονιά που επιφυλάσσει πολλές ακόμα εκπλήξεις για το ευρύ κοινό.


Fiat 500 special series to mark the 60th anniversary