Τι να κάνεις αν σου έρθει πρόστιμο για ανασφάλιστο

Η ώρα για την οποία… προειδοποιούσε το TopSpeed.gr, ήρθε. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άρχισε, από την Παρασκευή, την αποστολή μέσω του Taxisnet των προστίμων (250 ευρώ) για τα οχήματα που βρέθηκαν ανασφάλιστα στον έλεγχο που έκανε το αυτόματο σύστημα στις 6 Ιουνίου. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως το χάος αποφεύχθηκε.

Ανάμεσα στα 1,1 εκατομμύρια ειδοποιητήρια, περιλαμβάνονται χιλιάδες αυτοκίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα και δεν έχουν ανευρεθεί, έχουν διαγραφεί οριστικά, αλλά ακόμη και αυτά που έχουν μεταβιβαστεί λίγες ώρες ή 24ωρα πριν και οι κάτοχοί τους δεν έχουν προλάβει να τα θέσουν σε φορολογική ακινησία ή δεν έχει ενημερωθεί το σύστημα πως είναι ασφαλισμένα!

 Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κάτοχοι θα πληρώσουν πρόστιμα, είτε θα πρέπει να μπουν σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικού χάους, ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες το αυτονόητο, δηλαδή ότι το αυτοκίνητό τους είναι ασφαλισμένο, περιφέροντας από γραφείο σε γραφείο το έγγραφο ασφαλιστήριο. Οι κάτοχοι των ανασφάλιστων, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν παράβολο ύψους 250 ευρώ στις φορολογικές αρχές για να καταφέρουν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν εάν σου ήρθε και εσένα η διοικητική κύρωση; Το Topspeed.gr έφτιαξε έναν μίνι “οδηγό” με απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ:

-Πώς μαθαίνω αν η πράξη επιβολής προστίμου με αφορά;

Μπαίνοντας στον λογαριασμό σου στο Taxisnet, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σου, θα δεις το μήνυμα της ΑΑΔΕ. Προσοχή: Η αποστολή των μηνυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στα ειδοποιητήρια, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Σας γνωρίζουμε ότι κατά τη διασταύρωση που διενεργήθηκε στις 06/06/2017, του αρχείου του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5α του Π.Δ.237/1986, όπως ισχύει, προέκυψε ότι το ανωτέρω όχημά σας ήταν ανασφάλιστο. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του Π.Δ.237/1986, όπως ισχύει.
Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην ασφάλιση του οχήματος, έχοντας προηγουμένως καταβάλει την αξία του προβλεπόμενου από τις ίδιες διατάξεις παραβόλου, ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ”.

-Τι πρέπει να κάνω τώρα, αφού έλαβα την ειδοποίηση;

Πρέπει να εκδόσεις άμεσα ασφαλιστήριο. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να προμηθευτείς παράβολο από την εφαρμογή e-Παράβολο, στον ιστότοπο www.aade.gr. Στη σελίδα υπάρχει ήδη έτοιμο παράβολο για εσένα, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου με τον αριθμό της επιστολής που σου στάλθηκε από την ΑΑΔΕ.

-Μου ήρθε το πρόστιμο, αν και το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλισμένο ήδη από τις 7/6, πριν έρθει η ειδοποίηση της ΑΑΔΕ. Θα πληρώσω πρόστιμο;
Εάν την περίοδο που έγινε η ηλεκτρονική διασταύρωση (6 Ιουνίου) ήταν ανασφάλιστο, ναι. Με λίγα λόγια, θα πληρώσεις το παραπάνω παράβολο, για να μην σου αφαιρεθούν οι πινακίδες.

-Μου έστειλε το πρόστιμο η ΑΑΔΕ, αλλά αδίκως, αφού το αυτοκίνητό μου ήταν ασφαλισμένο κανονικά όταν έγινε η διασταύρωση. Σε ποιον να απευθυνθώ;

Στην ασφαλιστική σου: Η ΑΑΔΕ λέει ότι αυτή πρέπει να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες.  

-Την ημερομηνία της διασταύρωσης, οπότε και βεβαιώθηκε το πρόστιμο από την ΑΑΔΕ, το αυτοκίνητό μου ήταν σε ακινησία.
Σε αυτή την περίπτωση, ή αν έλαβες πρόστιμο για αυτοκίνητο που δεν σου ανήκε ποτέ, ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας, ή έχει διαγραφεί, πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια για τη φορολογία σου Δ.Ο.Υ. Φρόντισε να έχεις μαζί σου προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)

-Μου έστειλαν πρόστιμο για ανασφάλιστο που δεν μου ανήκει πλέον.

Θα πρέπει να απευθυνθείς στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

-Μου βεβαιώθηκε πρόστιμο για αυτοκίνητο που είναι σε διαδικασία μεταβίβασης.

Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης

-Με… πρόλαβε η Τροχαία, εντοπίζοντας το ανασφάλιστο αυτοκίνητό μου και βεβαιώνοντας τις ανάλογες διοικητικές κυρώσεις. Πρέπει να πληρώσω και το παράβολο και την κλήση;

Όχι. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πληρώσεις το παράβολο των 250 ευρώ. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής σου από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.

-Τι θα γίνει αν δεν πληρώσω, αν αγνοήσω την ειδοποίηση;

Αν δεν δράσεις, σε δύο μήνες από την ημέρα που εστάλη το ειδοποιητήριο θα ειδοποιηθούν οι οικείες αστυνομικές αρχές, ώστε να αφαιρέσουν τα στοιχεία κυκλοφορίας (την άδεια και τις πινακίδες) του ανασφάλιστου αυτοκινήτου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αφαίρεση θα γίνεται για έξι μήνες.