Σοκ με τα πειράματα της VW σε ανθρώπους και πιθήκους

Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα πειράματα γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών επί των εκπομπών ρύπων των μοντέλων τους. Λίγες ημέρες μετά από την αποκάλυψη ότι στο πλαίσιο της έρευνας, πίθηκοι εξαναγκάστηκαν να εισπνεύσουν τα τοξικά αέρια των εκπομπών των εξατμίσεων πετρελαιοκινητήρων για να μελετηθούν οι παρενέργειές τους, στο φως έρχονται νέες αποκαλύψεις, για πειράματα που έγιναν και σε ανθρώπους!!!

Τα εν λόγω πειράματα διεξήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Επιστημονικής Μελέτης Περιβάλλοντος, Υγείας και Μεταφορών (EUGT) , μία ομάδα έρευνας την οποία συγκρότησαν οι VW, Daimler, BMW και Robert Bosch, για να αντιμετωπισθεί η απόφαση που πήρε το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με την ταξινόμηση των καυσαερίων πετρελαιοκινητήρων ως καρκινογόνα.

Ήδη, ο Όμιλος Volkswagen AG ζήτησε συγνώμη για τα πειράματα σε πιθήκους, ενώ οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες εταιρείες πήραν αποστάσεις. Η BMW ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και τις μεθόδους των δοκιμών και πως δεν διεξάγει πειράματα με ζώα, άρα δεν είχε άμεσο ρόλο στη συγκεκριμένη μελέτη. Η Daimler δήλωσε ότι «η χρησιμοποίηση ζώων για αυτή την μελέτη ήταν περιττή και απεχθής. Σαφώς και είμαστε αποστασιoποιημένοι από αυτή την έρευνα», ενώ η Bosch τόνισε ότι αποχώρησε από την ομάδα το 2013.

«Ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ζητάμε συγγνώμη για το παράπτωμα και την έλλειψη ελέγχου των προσώπων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επελέγησαν τότε, ήταν λάθος. Θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώναμε τη μελέτη από την πρώτη στιγμή, χωρίς την συγκεκριμένη δοκιμή», ανακοίνωσε η VAG.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη των New York Times, η EUGT ανέθεσε τη μελέτη στο Ινστιτούτο Αναπνευστικών Ερευνών Lovelace του Albuquerque στο New Mexico των ΗΠΑ. Αυτό, τοποθέτησε πιθήκους μέσα σε αεροστεγείς θαλάμους, στους οποίους διοχετεύονταν τα καυσαέρια ενός πετρελαιοκινητήρα από VW Beetle. Για να διατηρήσουν ήρεμα τα ζώα κατά την διάρκεια των 4ωρων πειραμάτων, οι εργαζόμενοι του εργαστηρίου είχαν τοποθετήσει τηλεοράσεις που έδειχναν κινούμενα σχέδια.

Όμως, πριν πέσει το σύννεφο από αυτή την αποκάλυψη, ήρθε ένα νέο ρεπορτάζ, αυτή τη φορά από τη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, σύμφωνα με το οποίο ο ερευνητικός οργανισμός είχε παραγγείλει πειράματα και σε ανθρώπους, που είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου –ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων.  Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο πείραμα, το οποίο είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία, περίπου 25 νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Οι συνέπειες της εισπνοής του διοξειδίου του αζώτου στους οργανισμούς των νεαρών ανθρώπων δεν είχαν διασαφηνιστεί όταν δημοσιεύθηκε η μελέτη στο πλαίσιο της οποίας έγινε το συγκεκριμένο πείραμα, το 2016. Όπως όμως μπορεί να καταλάβει κανείς, δεν ήταν καλά…

 Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τονίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα στοιχεία αυτής της έρευνας. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του EUGT –που έκλεισε πέρυσι– για να σχολιάσει το δημοσίευμα.