Mercedes- BMW δικαιώνονται για τα πρόστιμα

Είναι μια από τις υποθέσεις στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δίνει… ρεσιτάλ επαγγελματισμού: Οι υπηρεσίες του, επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 133 εκατομμυρίων ευρώ στις Mercedes-Benz Ελλάς και BMW Hellas για διαφυγόντες φόρους και λαθρεμπόριο, αυτές κατέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Και τώρα, το Δημόσιο θα πρέπει να ετοιμαστεί να τα επιστρέψει.

Με τις υπ αριθμόν 4352/2018 για τη Mercedes και 4359/2018  για τη BMW δικαστικές αποφάσεις, τα επιχειρήματα του ελληνικού Δημοσίου καταπίπτουν. Και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα που αποκάλυψε την εξέλιξη, αφού η Δικαιοσύνη δεν βρίσκει ότι στοιχειοθετείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη εκ μέρους των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, υποχρεώνει τον επιβάλλοντα το πρόστιμο να τους το επιστρέψει. Πέραν αυτού, το Δημόσιο οφείλει να επιστρέψει στις θυγατρικές των δύο γερμανικών εταιρειών και το παράβολο που κατέβαλλαν, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Προβαλλόμενο ως “το σκάνδαλο των υποτιμολογήσεων“, το θέμα “τρέχει” από τις αρχές του 2011. Τότε, οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιδρώντας στους αυξημένους δασμούς και την επιβολή φόρου πολυτελείας που βύθισε” τις πωλήσεις -του κλάδου, συνολικότερα- πραγματοποιούσαν ενδοομιλικές πωλήσεις προς τις Mercedes-Benz Ελλάς και BMW Hellas σε χαμηλά ποσά προκειμένου να μην εκτοξεύσουν τις τελικές τιμές στη λιανική.


Tο ΣΔΟΕ ξεκίνησε τις έρευνες με τις πωλήσεις οχημάτων των δύο εταιρειών που πωλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, μέχρι και πέρυσι, καταλήγοντας στην επιβολή προστίμων.

Τελικά, στις 20 Ιουλίου του 2017 οι ελεγκτές αποφαίνονται ότι οι δύο εταιρείες με ιδιαίτερα τεχνάσματα διαπράττουν λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα, στη Mercedes- Benz Ελλάς καταλογίζουν διαφυγόντες φόρους, τέλη και πρόστιμα λαθρεμπορίας ύψους 84,4 εκατ. ευρώ για 6.300 αυτοκίνητα που εισήχθησαν τη χρονική περίοδο των ελέγχων. Στη δε BMW Hellas επιβάλλονται πρόστιμα για διαφυγόντες φόρους, τέλη και λαθρεμπορία 48,8 εκατ. ευρώ για 5.150 εισαχθέντα αυτοκίνητα. Δηλαδή, σύμφωνα με το πόρισμα του Τελωνείου Αθηνών, στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφόρησαν 11.450 «λαθραία» αυτοκίνητα Mercedes και BMW.

Οι δύο εταιρείες, παρότι διατράνωναν από την πρώτη ώρα ότι δεν υπάρχει ούτε ψύγμα παρανομίας, ακολούθησαν τη νόμιμη οδό: Πλήρωσαν τα πρόστιμα και παράλληλα προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη εναντίον των πράξεων επιβολής των προστίμων. Η τελευταία, έκρινε ότι οι αποφάσεις του ελληνικού Δημοσίου ήταν αβάσιμες και ότι τα πρόστιμα θα πρέπει να επιστραφούν, με τους νόμιμους τόκους. Το Δημόσιο έχει δικαίωμα αίτησης αναίρεσης της απόφασης -η οποία εκδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2018- για 60 ημέρες.