Το φθινόπωρο έρχεται στην Ελλάδα το νέο Clio

Με την έκθεση της Γενεύης, όπου θα κάνει ντεμπούτο το νέο Renault Clio να πλησιάζει, οι Γάλλοι μας δίνουν σιγά- σιγά όλο και περισσότερα στοιχεία για το νέο μοντέλο. Μετά από τη διαρροή εικόνων -και ειδικά μιας… μινιατούρας- που μας έδειξε πόσο θα πλησιάζει αισθητικά στο Megane, έρχονται οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες. Και είναι από το εσωτερικό του νέου Clio, προς επίρρωση των πληροφοριών που θέλουν τη Renault να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμίσει το μοντέλο της σε επίπεδο ποιότητας, εξοπλισμού και τεχνολογίας. 

Το νέο Clio, θα χρησιμοποιεί το πλαίσιο CMF-B στο οποίο “πατάει” και το νέο Nissan Micra, αναμένεται το φθινόπωρο του 2019 στη χώρα μας, με κινητήρες turbo. Το μοντέλο θα λανσαριστεί με τρικύλινδρο 1,0 λίτρου, ενώ θα ακολουθήσουν ο νέος τετρακύλινδρος των 1.330 κ.εκ. και ο diesel των 1.500 κ.εκ. Μεγάλο βάρος θα δοθεί σε ποιότητα, αλλά και τεχνολογία, καθώς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι θα εισάγει features, όπως η αυτόνομη οδήγηση, στην κατηγορία.  

Βασικό ζητούμενο της γαλλικής μάρκας είναι να παραμείνει το Clio το πιο επιτυχημένο μοντέλο του Groupe Renault παγκοσμίως, αφού έχει πουλήσει, από το 1990, οπότε και παρουσιάστηκε, ως σήμερα, περισσότερα από 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Το Renault Clio αποτελεί το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στη Γαλλία, ενώ κατέκτησε και την κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας Β στην Ευρώπη, από το 2013 και μετά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι το Renault Clio, επιτυγχάνοντας μια πολύ καλή εμπορική πορεία, σημείωνε αύξηση πωλήσεων κάθε χρόνο, από το 2012 έως το 2018. 

Η Renalt κάνει λόγο για “επανάσταση” σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του, αφού άλλωστε μας ενημερώνει πως είναι σχεδιασμένο με βάση την αρχή της «Εξέλιξης και Επανάστασης». Εξωτερικά, διαθέτει πιο σμιλευμένες γραμμές και πιο αποφασιστικό εμπρός μέρος, κερδίζοντας σε ζωντάνια και μοντέρνο χαρακτήρα, ενώ παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο, παρά το ότι αποτελείται από 100% νέα μέρη. Οι ομοιότητες με το Megane είναι μεγάλες, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα πίσω φωτιστικά σώματα που συναντάμε και στο μεγάλο “αδελφάκι” του, τα οποία το κάνουν αναγνωρίσιμο και τη νύχτα. Στο εσωτερικό του, υπάρχει μια άλλη “επανάσταση”. Η πλήρως ανασχεδιασμένη καμπίνα των επιβατών είναι εμπνευσμένη από ανώτερες κατηγορίες αυτοκινήτων, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα, όσο και την προσφερόμενη τεχνολογία. 

Ο Αντιπρόεδρος, Εταιρικού Σχεδιασμού του Groupe Renault, Laurens van den Acker, τονίζει ότι “πρόκειται για το καλύτερο CLIO μέχρι σήμερα! Το CLIO 5ης γενιάς είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς πρόκειται για το best-seller της κατηγορίας του και το 2ο πιο επιτυχημένο μοντέλο στην Ευρώπη, ανάμεσα στα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Το CLIO είναι ένα σύμβολο, και η νέα γενιά του συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από όλες τις προηγούμενες. Ο σχεδιασμός του CLIO IV κέρδισε τους πελάτες, κάτι το οποίο συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα, οπότε και αποφασίσαμε να κρατήσουμε το DNA του, ενώ το ενισχύσαμε προσθέτοντας πιο μοντέρνα και πιο κομψά στοιχεία. Παράλληλα, το εσωτερικό υποβλήθηκε σε μια επαναστατική ανανέωση εκ βάθρων, με σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα κατασκευής του, περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά και πιο σύγχρονη τεχνολογία”. 

Το νέο Renault Clio τίθεται επικεφαλής του στρατηγικού πλάνου του Groupe Renault «Drive the Future (2017-2022)», που παρουσιάστηκε το 2017 και έχει τρεις βασικούς πυλώνες: 

Ηλεκτροκίνηση: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέσει 12 ηλεκτρικά μοντέλα στη γκάμα του. Το νέο CLIO θα είναι το 1ο με υβριδικό κινητήρα E-Tech, που βασίζεται σε τεχνολογία εξελιγμένη από τη Renault. 

Συνδεσιμότητα: Μέχρι το 2022, η εταιρεία στοχεύει σε όλες τις βασικές αγορές της τη διάθεση 100% συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Το νέο Renault Clio αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη αυτής της δυναμικής, με το νέο συνδεδεμένο σύστημα Multimedia υψηλής τεχνολογίας.

Αυτονομία: Μέχρι το 2022, το Groupe Renault θα διαθέτει 15 μοντέλα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Το νέο Renault Clio είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που καθιστούν την αυτόνομη οδήγηση μια προσιτή πραγματικότητα σε αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, για πρώτη φορά, το μοντέλο εφοδιάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων, που αντικαθιστά τις αναλογικές εφαρμογές. Αυτή η τεχνολογία προέρχεται απευθείας από τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Με μέγεθος από 7 έως 10 ίντσες, η οθόνη TFT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει πιο προσωπική την οδηγική εμπειρία, με έναν πολύ ενστικτώδη τρόπο. Η έκδοση με την οθόνη των 10 ιντσών θα περιλαμβάνει ακόμα και προβολή του συστήματος πλοήγησης, ενώ σε συνδυασμό με την  κεντρική οθόνη των 9,3 ιντσών το νέο CLIΟ πλέον διαθέτει τις μεγαλύτερες οθόνες στην κατηγορία του. 

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ποιότητα του, πλήρως ανασχεδιασμένου, ταμπλό του νέου Renault CLIO. Αυτό είναι χωρισμένο σε 3 επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο στο άνω τμήμα του είναι καλυμμένο με αφρώδες (soft touch) πλαστικό υψηλής ποιότητας. Το δεύτερο επίπεδο είναι και αυτό καλυμμένο με μαλακό πλαστικό, ενώ προσφέρει και υψηλό επίπεδο customization. Τέλος, το κατώτερο τμήμα του ταμπλό φιλοξενεί πιο χρηστικά στοιχεία, όπως το ντουλαπάκι του συνοδηγού. Άλλωστε η κυματοειδής σχεδίαση του ταμπλό δημιουργεί την αίσθηση ότι το εσωτερικό είναι πιο φαρδύ. Μια αίσθηση που τονίζεται ακόμα περισσότερο από τα οριζόντια μοτίβα στο κέντρο του ταμπλό και τους αεραγωγούς που το πλαισιώνουν. Κάτω από την κεντρική κονσόλα, σχολαστική προσοχή έχει δοθεί στην εργονομία, με κουμπιά τύπου «πιάνο» και απευθείας πρόσβαση στα χειριστήρια του κλιματισμού, για μεγαλύτερη ευκολία χειρισμού από τον οδηγό. 

Η κεντρική κονσόλα αποτελεί ακόμα ένα δομικό στοιχείo του «Smart Cockpit» του νέου CLIO. Τοποθετημένη πιο ψηλά, έτσι ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της εργονομίας, στεγάζει με επιτυχία το νέο λεβιέ ταχυτήτων με τον πιο συμπαγή κορμό, που προσφέρει πιο φυσική και άνετη λαβή. Η επενδυμένη κεντρική κονσόλα μπορεί να προσωποποιηθεί ανάλογα το θέμα του εσωτερικού διακόσμου, ενώ διαθέτει και μια διακοσμητική φωτιστική λωρίδα στο άκρο της. Οι πολύ πρακτικοί χώροι για μικροαντικείμενα που φιλοξενούνται στο κατώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας, κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των επιβατών, ενώ περιλαμβάνουν και βάση ασύρματης φόρτισης smartphone. 

Ο κάτοχος κάθε νέου Renault CLIO μπορεί να διαμορφώσει το αυτοκίνητο που έχει ονειρευτεί, αξιοποιώντας ένα εύρος πακέτων εξατομίκευσης, για την κεντρική κονσόλα, το ταμπλό, τις επενδύσεις στις πόρτες, το τιμόνι και τα υποβραχιόνια. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 θέματα εσωτερικής διακόσμησης και να αξιοποιήσουν ακόμα και τα χρώματα στις γραμμές του ταμπλό ανάμεσα στους αεραγωγούς. Παράλληλα, το νέο CLIO προσφέρεται και με κρυφό φωτισμό, σε 8 διαφορετικές αποχρώσεις.