Η Cullinan Black Badge είναι η πιο badass Rolls Royce ever

Η Rolls Royce ήταν ανέκαθεν γνωστή για τα σοφιστικέ, σοβαρά και υπερπολυτελή αυτοκίνητα της. Αυτοκίνητα, που απο τη στιγμή που θα κλείσεις τη πόρτα, ο έξω κόσμος μένει εκτός. Ένα μέρος ηρεμίας και γαλήνης μετά απο μία γεμάτη μέρα, η τέλεια επιλογή για μία ήρεμη μεταμεσονύκτια βόλτα ή πολύ απλά το ιδανικό αυτοκίνητο για μία διαδρομή πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Τη τελευταία δεκαετία ωστόσο, η εταιρεία άρχισε να έχει ένα διαρκώς αυξανόμενο νεανικό και πιο “ανήσυχο” κοινό, πέραν τον υπάρχοντων, διαχρονικών πελατών της, που είναι συνήθως άνθρωποι ηλικίας 40-50 ετών και άνω.

Αυτό το κοινό ώθησε την εταιρεία να παρουσιάσει το 2016, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, μίας νέα σειρά μοντέλων, τη Black Badge. Είναι μία πιο “σκοτεινή”, μυστηριώδης και badass εκδοχή κάθε μοντέλου της, που έρχεται να καλύψει το διαφορετικό, νεότερο κοινό της. Την αρχή έκαναν τότε οι Wraith και Ghost, με την Dawn να ακολουθεί το 2017.

Το 2018, η Rolls Royce παρουσιάζει τη Cullinan, το πολυτελέστερο SUV που φτιάχτηκε ποτέ. Τώρα, ήρθε και η δική του στιγμή, να δείξει τη “σκοτεινή” εκδοχή του, στην έκδοση Black Badge.

The King of the Night

Αν για ένα πράγμα είναι γνωστές οι Rolls Royce, είναι οι σχεδόν ανεξάντλητες δυνατότητες εξατομίκευσης τους, στις επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη. Αυτό είναι έυκολα διακριτό, αν δούμε τη “ready to wear” παλέτα χρωμάτων της, η οποία αποτελείται απο 44.000 χρώματα. Ναι, καλά διαβάσατε. 44.000 έτοιμα χρώματα. Και φυσικά, αν δεν σας αρέσει κανένα, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας, ακριβώς όπως το θέλετε.

Στην Cullinan Black Badge ωστόσο, η Rolls Royce περιμένει πως η πλειοψηφία των πελατών της, θα προτιμήσει να επιλέξει το Signature Black Badge μαύρο χρώμα για το εξωτερικό της Cullinan τους. Πολλαπλές στρώσεις μαύρου χρώματος, ακολουθούμενες απο άλλες τόσες σε clear coat, γυαλισμένες 10 φορές στο χέρι, στο εργοστάσιο της Rolls Royce απο τους κορυφαίους ανθρώπους της, δίνουν στην Cullinan την επιβλητική, “τρομακτική” της όψη. Και φυσικά, το μαύρο αυτό χρώμα, δημιουργεί τον ιδανικό “καμβά” για να κάνει μία έντονη ή διακριτική αντίθεση το χαρακτηριστικότερο διακοσμητικό στοιχείο των Rolls Royce, η Coachline ρήγα στο πλάι, κατα μήκους όλου του αυτοκινήτου, η οποία σχεδιάζεται σε όλα τα αυτοκίνητα, εξ’ ολοκλήρου στο χέρι, απο το ίδιο άτομο.

Η “μεταμόρφωση” της Cullinan σε Black Badge ωστόσο, δεν σταματάει εδώ. Όλα τα ασημί διακοσμητικά στοιχεία της απο χρώμιο, είναι πλέον βαμμένα σε μαύρο χρώμιο, με εξαίρεση της γρύλιες στο εμπρός μέρος, οι οποίες παραμένουν ασημί στο πλάι, προκειμένου να δημιουργήσουν μία αντίθεση και να τονίσουν το μαύρο χρώμιο στο υπόλοιπο της εμπρός γρύλιας.

Ακόμη και η Emily, το “ανθρώπινο” όνομα της Spirit Of Ecstasy, που κοσμεί περήφανα κάθε Rolls Royce στο πάνω μέρος της εμπρός γρύλιας, είναι βαμμένη αυτή τη φορά σε μαύρο χρώμιο. Και για πρώτη φορά, η βάση της στο καπό, είναι και αυτή εξ’ ολοκλήρου βαμμένη σε μαύρο χρώμιο, κάνοντας την την πιο “σκοτεινή” Emily που τοποθετήθηκε μέχρι σήμερα σε Rolls Royce.

Οι ζάντες, ακολουθούν το χαρακτηριστικό σχεδιασμό που έχουν και οι ζάντες στα υπόλοιπα Black Badge μοντέλα της εταιρείας, με ένα διαφοροποιημένο σχεδιασμό και φυσικά, είναι στη μεγαλύτερη διάσταση απο όλες, στη περίπτωση της Cullinan, 22 ίντσες και μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στη Black Badge έκδοση. Επιπλέον, για πρώτη και πάλι φορά σε Rolls Royce, οι δαγκάνες των φρένων, είναι σε ένα γυαλιστερό κόκκινο χρώμα, το οποίο δημιουργεί μία έντονη αντίθεση με το κατά τα λοιπά, σκούρο εξωτερικό της Cullinan.

Διακριτικές αλλά αισθητές πινελιές στα μηχανικά μέρη

Η Cullinan μαζί με τη Phantom, ήταν οι πρώτες δύο Rolls Royce που κατασκευάστηκαν πάνω στο νέο, εξ’ ολοκλήρου αλουμινένιο πλαίσιο της εταιρείας. Αυτό όχι μόνο αύξησε τη στρεπτική ακαμψία του αυτοκινήτου, αλλά μείωσε και αισθητά το βάρος τους. Με τη προσθήκη της τετραδιεύθυνσης, τα δύο μοντέλα απέκτησαν καλύτερες δυνατότητες ελιγμών σε χαμηλές ταχύτητες, όπως και πιο σταθερή οδηγική συμπεριφορά σε υψηλές ταχύτητες. Όλα αυτά, με απαράμιλη άνεση.

Στην έκδοση Black Badge ωστόσο, η Rolls Royce έκανε κάποιες διακριτικές αλλά αισθητές αλλαγές σε διάφορα σημεία της Cullinan, προκειμένου να της προσδώσει ένα πιο έντονο και με σπορ κατεύθυνση οδηγικό χαρακτήρα, όντας η πιο “ανήσυχη” εκδοχή.

Ο θηριώδης 6.75 λίτρων twin-turbo V12, απέκτησε μία μικρή αύξηση σε δύναμη και ροπή, της τάξης των 30 ίππων και 50Nm αντίστοιχα, φέρνοντας τη συνολική του απόδοση στους 600 ίππους και 900Nm ροπής. Ένα νέο σύστημα εξάτμισης, με κλαπέτα, όταν πιεστεί το κουμπί “Low” στον επιλογέα ταχυτήτων, ανοίγει τα κλαπέτα, προσδίδοντας έναν πιο μπάσο και βαθύ ήχο, καθώς και μία πιο άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού, καθώς και το κιβώτιο 8 σχέσεων της ZF, κατεβάζει περισσότερες και πιο άμεσα, ταχύτητες, κρατόντας και τις στροφές του κινητήρα λίγο ψηλότερα απο ότι θα έκανε κανονικά.

Το κερασάκι στις αλλαγές, είναι και η επαναρύθμιση της συμπεριφοράς της αερανάρτησης, η οποία μπορεί σε συνθήκες κανονικής οδήγησης, να προσδώσει μία απαράμιλλης άνεσης εμπειρία οδήγησης, αλλά στην επιλογή “Low” να σκληρύνει, προκειμένου να περιορίσει τις κλίσεις που παίρνει το αυτοκίνητο στις στροφές, δίνοντας του μία πιο δυναμική οδηγική συμπεριφορά.

Τέλος, το πεντάλ του φρένου έχει αποκτήσει μία μικρότερη διαδρομή και το σημείο που “πιάνει” είναι αρκετά πιο ψηλά.

Το εσωτερικό της Cullinan. Ένας άλλος κόσμος.

Το εσωτερικό είναι με διαφορά, το μέρος που η Rolls Royce ανέκαθεν έδειχνε στον ανταγωνισμό, τι είναι η επιτομή της πολυτέλειας και του κατασκευασμένου στο χέρι. Αυτή τη φορά, όλα αυτά αντανακλώνται στο εσωτερικό της Cullinan, με πινελιές, άλλοτε έντονες και άλλοτε πιο διακριτικές, τόσο του κομψού, όσο και του δυναμικού της χαρακτήρα.

Οι δυνατότητες εξατομίκευσης του εξωτερικού είναι εξίσου αναρίθμητες όσο και του εξωτερικού. Στην έκδοση Black Badge ωστόσο, η Rolls Royce, δημιούργησε ένα νέο χρώμα για το δέρμα, το Forge Yellow, μίας και μέχρι τώρα οι πελάτες των Black Badge λατρεύουν να δημιουργούν όπως μας λέει, έντονες χρωματικές αντιθέσεις στο εσωτερικό.

Νέο, είναι επίσης και το διακοσμητικό στοιχείο “Carbon Tech Veneer”. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του ιδρυτή της εταιρείας Sir Henry Rolls ” Όταν δεν υπάρχει, σχεδίασε το” η ομάδα της Rolls δημιούργησε αυτό το νέο υλικό για το διάκοσμο του εσωτερικού, στο οποίο ένα “γυμνό” φύλλο απο ανθρακονήματα, σχεδιάζετε έτσι ώστε το σχέδιο του να επαναλαμβάνεται ομοιόμορφα καθ’ όλο το μήκος του. Έπειτα, δέχεται 6 στρώσεις lacquer και στη συνέχεια γυαλίζεται στο χέρι, προκειμένου να αποκτήσει το χαρακτηριστικό mirror-effect του. Η όλη διαδικασία παραγωγής του διαρκεί 21 μέρες και το εσωτερικό αποτελείται απο 23 επιμέρους κομμάτια, τα οποία περιμένουν να τοποθετηθούν, μόνο αφότου περάσουν τον τελικό έλεγχο και είναι όλα συμβατά με τα standard της εταιρείας.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στο εσωτερικό, εξίσου iconic με το μονόγραμμα “RR”, το Spirit Of Ecstasy και την Pantheon εμπρός γρύλια, είναι πλέον και η Starlight Headliner, όπου όλη η οροφή του αυτοκινήτου, φέρει led και μοιάζει με ουρανό γεμάτο αστέρια. Η παρουσία της στη Black Badge, διαχέει ένα απαλό φώς μέσα στο σκούρο εσωτερικό, μέσα απο 1344 fiber optic φωτάκια, τα οποία φυσικά έχουν ραφεί στο χέρι, στο δερμάτινο διάκοσμο της οροφής. Τα φωτάκια αυτά, δημιουργούν ένα πλήρως ρεαλιστικό τεχνητό ουρανό μέσα στην Cullinan και διαθέτουν μάλιστα και 8 πεφταστέρια, τα οποία “πέφτουν” σε διάφορες στιγμές, με διάφορους τρόπους, σε διάφορες κατευθύνσεις.

Η τελική πινελιά, είναι η επιμέρους τοποθέτηση του μονογράμματος του άπειρου, χαρακτηριστικό για τα μοντέλα της σειράς Black Badge, το οποίο υπάρχει σε διάφορα σημεία του εσωτερικού, θυμίζοντας σε κάθε επιβάτη πως δεν πρόκειται για μία “απλή” και “συνηθισμένη” Rolls Royce.

All in all

Τα SUV της υπερπολυτελούς κατηγορίας, είτε έχουν sport προσέγγιση όπως η Urus, είτε πολυτελή, όπως η Bentayga, είναι καθένα με το τρόπο του, μοναδικό για μία συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Κάθε ένα ξεχωρίζει κάπου. Ωστόσο η Cullinan ξεχωρίζει και διαφοροποιείται απο όλα. Είναι πολυτέλεια και ποιότητα σε υπερθετικό βαθμό. Είναι status symbol, συγκεκριμένα στην έκδοση Black Badge, το πιο badass status symbol, ίσως, όλων των εποχών…