Vision 916 & Vision Spyder : Η μοντέρνα, μινιμαλιστική μεριά της Porsche

 

Porsche Unseen : Little Rebels – Vision 916 & Vision Spyder

  Πόσο μινιμαλιστική μπορεί να γίνει μία Porsche; Το 2016, ένα μέλος της ομάδας σχεδιασμού, δημιούργησε την Vision 916 (1:1 clay model), δείχνοντας ακριβώς αυτό. Το μπλε πρωτότυπο απο πηλό, έχει της ρίζες του πίσω στη δεκαετία του 1970, όπου και πρώτο δημιουργήθηκε η 916, χωρίς ωστόσο να μπει ποτέ στη παραγωγή. 

 

  Η μετάδοση της Vision 916, γίνεται (στα σχέδια, προφανώς) απο 4 ηλεκτροκινητήρες, έναν ανά τροχό, homage στο πρώτο all-wheel drive πρωτότυπο αγωνιστικό του Ferdinand Porsche, το Lohner-Porsche racecar.

  Η ηλεκτρική τετρακίνηση, σε συνδυασμό με ένα χαμηλό βάρος και ένα μικρών διαστάσεων αυτοκίνητο, θα ήταν η τέλεια συνταγή για τις διαδρομές του Grossglockner ή του Stelvio Pass, όπου έγιναν και οι δοκιμές εξέλιξης της 356 και των πρώτων 911.

  Απο την άλλη, η Vision Spyder (1:1 hard model), αντλεί την έμπνευση της απο την “Little Bastard”, την αγαπημένη Porsche 550 Spyder του James Dean. Το 2019 ωστόσο, τη χρονιά που η Porsche δημιούργησε την Vision Spyder, η έμπνευση της δε προήλθε μόνο απο τη 550 Spyder του James Dean.

 

  Πηγή έμπνευσης, αποτέλεσε και η 550-1500 RS Spyder, ως προς τις διαστάσεις, το σχεδιασμό και τις αναλογίες της Vision Spyder. Το 1954, ο Hans Herrmann έφερε τη Porsche στο πρώτο σκαλί του βάθρου της κατηγορίας της και στο τρίτο συνολικά, μετά απο τα 3000 βάρβαρα χιλιόμετρα της Carrera Panamericana στο Μεξικό.

  Στη σημερινή Vision Spyder, η Porsche δημιούργησε ένα σπαρτιατικό και σχεδιαστικά παρόμοιο μικρού sports car, εμπνευσμένο απο το νικητήριο αγωνιστικό της, απο το μακρινό 1954. Η Vision Spyder, αποτέλεσε ωστόσο και ένα δείγμα, της σχεδιαστικής γλώσσας της Porsche, την οποία θα δούμε να ενσωματώνει και στα επερχόμενα μοντέλα της.

Και, φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μη μοιραστούμε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες της Vision Spyder :