Πώς να ετοιμάσεις σωστά το αυτοκίνητό σου για τη βαρυχειμωνιά

 

Μπορεί η Ελλάδα να ανήκει στις χώρες που έχουν σχετικά ήπιο χειμώνα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς συχνές χιονοπτώσεις ή εκτεταμένες περιόδους παγετού, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο, πως πρέπει να παραλείψουμε να οργανωθούμε και να προετοιμάσουμε σωστά το όχημα μας, για τις μέρες με έντονα φαινόμενα, όπως ζήσαμε με τη Μήδεια.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς πρακτικούς και χρήσιμους τρόπους, που μπορούν να μας κάνουν τη ζωή λίγο πιο εύκολη, όταν ο καιρός μας βάζει δύσκολα :

Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ

Μπορεί να ακούγεται προφανές ή υπερβολικό, ωστόσο είναι ένα μέτρο το οποίο συχνά δε λαμβάνουμε υπόψη μας. Τα βασικό πλεονέκτημα πως μας προσφέρει, είναι πως δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν θα βρούμε ανοιχτό βενζινάδικο, ή αν θα υπάρχει επάρκεια καυσίμου (πολλοί άνθρωποι σπεύδουν εσπευσμένα να φουλάρουν, οπότε μπορεί να χρειαστεί να πάμε πιο μακριά, σε άλλο πρατήριο, διανύοντας άσκοπα χιλιόμετρα σε πιο δύσκολες συνθήκες). Ένας ακόμη παράγοντας, ιδίως σε αυτοκίνητα με πίσω κίνηση, είναι το βάρος του καυσίμου, το οποίο βοηθά το πίσω άξονα, να πατά καλύτερα στο δρόμο (το ρεζερβουάρ στη πλειοψηφία των αυτοκινήτων, βρίσκεται πίσω ή κάτω από τα πίσω καθίσματα).

 

Παρκάρουμε με την όπισθεν

Αυτό το μέτρο πρόληψης, ισχύει κυρίως σε όσους κατοικούν σε μονοκατοικία ή η θέση στάθμευσης τους, τους βγάζει κατευθείαν στο δρόμο ή δε στέκονται σε στεγασμένη θέση. Ο λόγος είναι πως το εμπρός παρμπρίζ θα έχουμε φροντίσει να είναι καθαρό (θα αναφερθούμε στη συνέχεια), κάνοντας την έξοδο από το χώρο στάθμευσης στο δρόμο, ασφαλέστερη. Πολλά περιστατικά με ατυχήματα σε τέτοιες συνθήκες, έχουν να κάνουν με κακή ορατότητα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμβάντα πρόκλησης υλικών ζημιών σε άλλα αυτοκίνητα ή και τραυματισμούς πεζών, κυρίως παιδιών που βρίσκονται έξω και παίζουν με αφορμή το χιόνι.

 

Γεμίζουμε το υγρό τον υαλοκαθαριστήρων

Άλλο ένα σημαντικό μέτρο για την ασφάλεια, τόσο τη δική μας όσο και των υπολοίπων, είναι η χρήση του σωστού υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες. Κατά τη χειμερινή περίοδο, χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα το οποίο είναι κατάλληλο για τις χειμερινές θερμοκρασίες, ώστε να καθαρίζει σωστά το τζάμι και να μη παγώνει η όποια υγρασία μένει πίσω.

 

Πρόληψη παγώματος σε κλειδαριές και πόρτες

Ένα από τα πλέον εκνευριστικά συμβάντα, είναι όταν θέλουμε να ξεκλειδώσουμε το αυτοκίνητο μας και έχει παγώσει είτε η κλειδαριά, είτε η πόρτα. Ή ακόμα χειρότερα, και τα δύο. Η λύση; Απλή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σπρέι σιλικόνης (η σύσταση του αποτρέπει τη συγκέντρωση υγρασίας και συνεπώς το πάγωμα) και λίγο χαρτί κουζίνας. Αν το αυτοκίνητο μας ανοίγει με κλειδί, ψεκάζουμε κάθε κλειδαριά και βάζουμε-βγάζουμε το κλειδί μερικές φορές, κλειδώνοντας και ξεκλειδώνοντας, προκειμένου να πάει παντού το σπρέι. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε μία μέτρια προς αρκετή ποσότητα σε χαρτί κουζίνας και το απλώνουμε στα λάστιχα της κάθε πόρτας, τόσο στην ίδια τη πόρτα, όσο και σε αυτά που βρίσκονται στο πλαίσιο. Δε ξεχνάμε το πορτμπαγκάζ! Αυτή τη διαδικασία, φτάνει να την επαναλάβουμε μία φορά κάθε χειμώνα. BONUS : Επειδή η μπαταρία μπορεί να μην έχει αρκετή ισχύ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, δε ξεχνάμε να ψεκάσουμε το γάντζο ασφάλισης του καπό αλλά και να βάλουμε και λίγο σπρέι στα λάστιχα του καπό, προκειμένου να μη παγώσει ούτε αυτό.

 

 

Πρόληψη σχηματισμού πάγου σε παρμπρίζ και καθρέπτες

Κάποιοι από εμάς, δυστυχώς και εγώ μαζί, ανήκουμε σε αυτούς που δεν έχουν το προνόμιο της σκεπασμένης θέσης στάθμευσης. Και όταν έρχεται ο παγετός και το χιόνι, μας περιμένει ένα ωραίο παγωμένο παρμπρίζ και καθρέπτες κάθε πρωί. Ξεκινώντας από τη πιο “premium” λύση, μπορούμε να αγοράσουμε ένα κάλυμμα από κάποιο μαγαζί με είδη αυτοκινήτου, τόσο για το παρμπρίζ, όσο και δια τους καθρέπτες (αν δε βρίσκεται κάτι της αρεσκείας σας, κοιτάξτε και στο διαδίκτυο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων). Αν πάλι θέλετε μία πιο DIY ή προσωρινή λύση (για περιοχές που σπάνια χιονίζει ή υπάρχει φαινόμενο παγετού), αρκούν δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και δύο σακουλάκια τροφίμων με zip lock. Πρόχειρη και οχι πολύ cool λύση, αλλά, δουλεύει (δοκιμασμένο).

 

Καθαρισμός χιονιού

Εδώ, φτάνουμε σε μία διαδικασία, που δυστυχώς πολλοί από εμάς κάνουμε λάθος. Όλοι λίγο πολύ, έχουμε κάποια μικρή σκούπα χιονιού με πτυσσόμενο κοντάρι, “ειδική” για το αυτοκίνητο. Με τη διαφορά, πως μόνο για το αυτοκίνητο δεν είναι με τις σκληρές τρίχες που έχουν. Η λύση; Απλούστατη και πάλι. Βάζουμε πάνω ένα πανάκι μικροϊνών και το πιάνουμε με δύο κλιπ χαρτιού, προσέχοντας να τα βάλουμε κοντά στο κοντάρι, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το αυτοκίνητο. Ξεκινώντας κάθε φορά απο τη μέση, τραβάμε το μισό κομμάτι προς το μέρος μας και το άλλο μισό το σπρώχνουμε. Και έχουμε καθαρίσει σε χρόνο dt όλο το χιόνι. Δε παραλείπουμε κανένα κομμάτι του αυτοκινήτου, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι απο το νόμο, να το καθαρίζουμε.

 

Καθάρισμα πάγου απο τα τζάμια

Μπορεί να έχουμε τους καθρέπτες και το εμπρός παρμπρίζ μας καθαρό, ωστόσο είναι σημαντικό να καθαρίσουμε και τα υπόλοιπα τζάμια του αυτοκινήτου απο το πάγο. Οι ξύστρες πάγου είναι ασφαλείς για χρήση σε τζάμια, οπότε έχοντας κλίση σχεδόν παράλληλη στο κάθε τζάμι, ξύνουμε προσεκτικά και χωρίς να πιέζουμε πολύ δυνατά. Αν δεν έχουμε ξύστρα, μια οποιαδήποτε κάρτα τύπου πιστωτικής, μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, βέβαια με περισσότερη προσπάθεια και όχι ανάλογη αποτελεσματικότητα.

 

Προσοχή με το ζεστό νερό

Πολλές φορές, μπορεί πάνω στη βιασύνη μας να θέλουμε να ξεπαγώσουμε γρήγορα τα τζάμια, προκειμένου να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υπάρχει μία παλιά, ΛΑΝΘΑΣΜΈΝΗ, αντίληψη, της ρίψης πολύ ζεστού νερού στα παγωμένα τζάμια, για να καθαρίσουν αμέσως. Αυτό που δε λαμβάνει κανείς υπόψιν του όμως, είναι πως η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να κάνει το τζάμι να ραγίσει ή ακόμη και να σπάσει. Όμως τι θα κάνουμε, αφού βιαζόμαστε. Κάτι εξίσου απλό. Αντί να βράζουμε νερά σε βραστήρες και κατσαρολάκια και να παίρνουμε μαζί μας κάτω (σα τη τρελή της γειτονιάς), αρκεί να θερμάνουμε νερό και να το βάλουμε σε ένα zip σακουλάκι. Και εδώ, όχι σε σημείο βρασμού, απλά αρκετά ζεστό. Στη συνέχεια, αρκεί να ακουμπήσουμε και να περάσουμε το σακουλάκι απο κάθε τζάμι. Πίσω του, θα αφήσει ένα καθαρό, δίχως πάγο, τζάμι.

 

Αν ανήκουμε στους κατοίκους περιοχών που έχουν αρκετά βαρύ χειμώνα, καλό είναι να προνοήσουμε και να έχουμε χειμερινά ελαστικά. Αν πάλι έχουμε περιστασιακή επαφή με το χιόνι, αρκεί να έχουμε ένα κατάλληλο σετ αλυσίδων, και να δούμε εκ’ των προτέρων πως τοποθετούνται και σφίγγονται σωστά, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια. Επίσης, φροντίζουμε να κάνουμε πιο ήπιες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις και να κινούμαστε γενικότερα, με χαμηλότερες ταχύτητες. Μπορεί ο χειμώνας να τελειώνει για φέτος, αν και στην Ελλάδα ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να έρθει ακόμη μέσα στο Μάρτιο, ωστόσο, δε χάνουμε να τα γνωρίζουμε, για τους ερχόμενους χειμώνες, ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το χιόνι, με ασφάλεια.