Μέχρι το 2030, η Volvo θα πουλάει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 


Επιταχύνει με γοργούς ρυθμούς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση η Volvo. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε, με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου, αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της (του C40, που ήρθε μετά το XC40 Recharge) ότι ως το 2030 θα πουλάει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα καταργήσει όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, παύοντας, όχι "απλά" βενζίνη και diesel, αλλά και τα υβριδικά! Είναι το σχέδιο μετασχηματισμού της Volvo Cars, που δηλώνει πλήρως αφοσιωμένη στο να αναλάβει ρόλο ηγέτη στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Άλλωστε, τα κορυφαία στελέχη της δηλώνουν πως "δεν υπάρχει μέλλον μακροπρόθεσμα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης"...

 

 Είναι επίσημο λοιπόν: Έως το 2030 η εταιρεία σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά κάθε μοντέλο της με κινητήρα εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών, και να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  Ο μετασχηματισμός της Volvo Cars σε κατασκευαστή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί τμήμα του φιλόδοξου κλιματικού της σχεδίου, το οποίο εστιάζει στη συνεχή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον κύκλο ζωής κάθε αυτοκινήτου μέσω ξεκάθαρων δράσεων.

 

  Η απόφαση της Volvo Cars βασίζεται στην προσδοκία ότι τόσο η νομοθεσία όσο και η ταχεία επέκταση υποδομών φόρτισης υψηλής ποιότητας θα επιταχύνουν την αποδοχή των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους πελάτες.

 

  Η πορεία της Volvo Cars προς την καθολική εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης συνοδεύεται από προσήλωση στις online πωλήσεις και μία πιο πλήρη, ελκυστική και ξεκάθαρη προσφορά προς τον πελάτη υπό το όνομα Care by Volvo. Όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα θα είναι διαθέσιμα μόνο online.

 

  Η φιλοδοξία για το 2030 αντανακλά την επιτάχυνση της στρατηγικής της Volvo Cars για το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση, που βασίζεται στην ισχυρή ζήτηση για τα αυτοκίνητά της με ηλεκτροκινητήρες κατά τα πρόσφατα χρόνια, αλλά και στη σταθερή πεποίθηση ότι η αγορά των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα φθίνει συνεχώς.

 

  «Για να παραμείνουμε επιτυχημένοι, χρειαζόμαστε κερδοφόρο ανάπτυξη. Επομένως, αντί να επενδύουμε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που συρρικνώνονται, επιλέγουμε να επενδύσουμε στο μέλλον – ηλεκτρικά και online», εξήγησε ο CEO της Volvo Cars, Håkan Samuelsson (Χόκαν Σάμιουελσον). «Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο να αναλάβουμε ηγετική θέση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

 

  Η Volvo Cars λανσάρισε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, XC40 Recharge, πέρυσι και χθες, έκανε το επόμενο βήμα, αποκαλύπτοντας το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, ένα νέο μοντέλο της Σειράς 40, το C40.

 

  Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Volvo Cars θα λανσάρει αρκετά ακόμη ηλεκτρικά μοντέλα. Ήδη, έως το 2025, η εταιρεία σκοπεύει το 50% των παγκόσμιων πωλήσεών της να προέρχεται από αμιγώς ηλεκτρικά και το υπόλοιπο από υβριδικά αυτοκίνητα. Μέχρι το 2030, κάθε αυτοκίνητο που διαθέτει στην αγορά θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

 

 Και... αυτό που λέγαμε για το μέλλον: «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο μέλλον για αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης», δηλώσε ο Επικεφαλής Τεχνολογίας στη Volvo Cars, Henrik Green (Χένρικ Γκριν). «Δεσμευόμαστε να γίνουμε ένας κατασκευαστής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η μετάβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030. Αυτό είναι κάτι που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας, ενώ θα αποτελέσει και τμήμα της λύσης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής».